The Devil and Daniel Johnston (2005)

Deze week is langzaam een week van de documentaire geworden, The Devil and Daniel Johnston is namelijk de volgende die ik gezien heb. Het vertelt het levensverhaal van Daniel Johnston, een Amerikaanse muzikant en artiest, die door z’n unieke geluid, teksten en kunst een lokale bekenheid werd, die uiteindelijk ook nationaal bekend werd nadat hij op MTV verscheen. Omdat hij manisch depressief is, heeft zijn carrière veel dieptepunten gehad.

De film laat zien dat Johnston al vanaf jonge leeftijd een buitenbeentje was die alleen maar interesse had in tekenen en muziek en geobsedeerd kon raken van bepaalde onderwerpen en zich daar aan vast klampte. Een onbereikbaar meisje is altijd zijn muse gebleven voor de vele liedjes over liefde en Caspar het vriendelijke spookje en Captain America komen ook veel voor. Hij verliet plotseling het huis en besloot met een reizend carnaval mee te gaan, werd daar uit gegooid en belandde zo in de muziek scene in Austin. Hij had zo’n drive om bekend te worden dat hij aan iedereen die het wilde horen tapes met zijn muziek uitdeelde en omdat hij niet kon dubben hele tapes opnieuw opnam.
Daniel Johnston maakt nog steeds muziek en aan zijn manier van bewegen zou je denken dat hij ook autistisch zou kunnen zijn.

Alhoewel ik persoonlijk niet van zijn muziek hou, weet The Devil and Daniel Johnston een zeer compleet en interessant beeld te geven over deze man. Door gebruik te maken van oude casettebandjes, oude beelden en interviews met mensen om zich heen (waaronder zijn familie, vrienden en oud manager) weet deze documentaire te boeien door te laten zien hoe veel je kan meemaken in het leven als artiest.

Score: 8

De trailer:

Leave a Reply

Your email address will not be published.