A Film Unfinished (2010)

Ook al vond de tweede wereldoorlog al meer dan 60 jaar geleden plaats, blijven de gebeurtenissen tijdens de oorlog grote indruk maken. Het is moeilijk voor te stellen hoe de Nazi’s met mensen omgingen en er zijn honderden films over gemaakt. A Film Unfinished is een documentaire over het getto van Warschau, de grootste die door de nazi’s werd opgericht.

De film maakt gebruik van film die door de nazi’s is geschoten in archieven is gevonden. De film is nooit afgemaakt en bestaat uit beelden die in het getto geschoten zijn. Regisseur Yael Hersonski gebruikt de beelden om te laten zien wat zich er allemaal afspeelde. Aangezien de film geen geluid had heeft Hersonski gebruik gemaakt van een aantal bronnen om het geheel nog meer impact te geven. Zo wordt er gebruik gemaakt van beschrijvingen in een gevonden dagboek, waardoor duidelijk wordt dat veel scènes niet de werkelijkheid van het leven in die omstandigheden toont. Daarnaast is een opname met één van de cameramannen voor de film nagespeeld, waardoor je ook een idee krijgt hoe er vanuit dat oogpunt naar gekeken werd. Als laatste wordt de film getoond aan diverse overlevenden van de holocaust, die de beelden met veel pijn en afschuw bekijken en commentaar geven op wat ze zien.

De beelden zijn soms zeer confronterend en het wordt snel duidelijk hoe slecht de omstandigheden waren waarin de mensen moesten leven. Velen kwamen om van de honger en de lijken lagen op straat. Het zijn beelden die ik al vaker gezien heb, maar die desondanks elke keer weer diepe indruk maken. A Film Unfinished is dan ook een belangrijke film, die één van de facetten van de tweede wereldoorlog op een indrukwekkende manier onder de loep neemt.

Score: 9

Eén reactie op “A Film Unfinished (2010)

  1. Pingback: Schindler’s List (1993) « Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.