The Invention of Dr. Nakamats (2009)

De VPRO zond afgelopen week deze documentaire uit over één van Japans bekendste uitvinders, Dr. Nakamats. Hij claimt dat hij meer dan 3000 patenten op z’n naam heeft staan en in deze documentaire krijg je een beeld van het leven van deze excentrieke man.

Met m’n voorliefde voor Japan was het een documentaire waar ik al een tijd naar uit zat te kijken en waarvan ik blij was dat deze uitgezonden werd. De documentaire volgt Dr. Nakamats in z’n dagelijkse bezigheden. Dit zijn het ontmoeten van z’n fans en een kort overzicht van zaken die hij uit heeft gevonden. Dit zijn dingen als een geur die er voor zorgt dat sex beter is, een drankje met een aantal ingrediënten die er voor moeten zouden zorgen dat je langer leeft, een beha die zorgt dat borsten groter lijken, maar ook dingen als de floppy drive, brandstofcellen en een fiets die door water aangedreven wordt. Zijn manier van uitvinden beschrijft hij als het op het randje tussen uitvinden en dood gaan, aangezien hij claimt dat hij door onder water te zijn net voordat z’n adem op is, hij een halve seconde beter kan denken en dat dan z’n ideeën komen.

Een fascinerende man, die ook weet hoe belangrijk imago is. Dit komt naar voren in de manier waarop hij onderhandelt met een hotel en er op staat dat één van de zalen op de dag dat hij het huurt naar hem wordt vernoemd. Andere excentrieke dingen zijn bijvoorbeeld de manier waarop hij weet of een camera goed is. Hij kijkt niet naar de lenzen of specificaties, maar hij ruikt er aan. Als een camera goed ruikt dan is het een goede camera. Daarnaast fotografeert hij iedere dag de maaltijd die hij eet.

Alhoewel de documentaire zeker het kijken waard is, miste ik wel feedback van anderen die over hem vertelden. Dr. Nakamats maakte veel claims, maar deze werden niet door anderen weersproken en gedurende de documentaire begon ik toch wel heel veel vraagtekens bij bepaalde zaken te zetten die niet werden beantwoord. Waarschijnlijk is dit opzettelijk gedaan, maar als je bijvoorbeeld op Wikipedia over hem leest blijken er toch een aantal zaken niet te kloppen, wat natuurlijk jammer is. Dat is ook de reden waarom de uiteindelijk een lagere score heb gegeven, alhoewel ik een uur gefascineerd heb gekeken. Het is een documentaire die je zeker moet kijken, maar waarbij je niet alles als waarheid moet aannemen.
De documentaire is op het moment via uitzending gemist te kijken.

Score: 6

Leave a Reply

Your email address will not be published.