Sympathy for Mr.Vengeance (2002)

Sympathy for Mr. Vengeance is het laatste deel van de wraak trilogie (Old Boy, Lady Vengeance) van Chan-wook Park die ik nog niet gezien had.
De dove Ryu (Ha-kyun Shin) heeft zijn kunst studie op moeten zeggen om voor zijn zus te zorgen, die ernstig ziek is en een niertransplantatie nodig heeft. Hij werkt in een fabriek en doet zwaar werk om zo de verzorging te kunnen betalen en te sparen voor de operatie. Alles lijkt goed te gaan totdat hij door zijn baas Dong-Jin Park (Kang-ho Song) wordt ontslagen. Hij probeert eerst nog via het illegale circuit naar een oplossing te zoeken, maar komt uiteindelijk samen met zijn vriendin tot het plan om de dochter van Dong-Jin Park te kindnappen en op die manier aan geld te komen. De plannen verlopen echter niet helemaal zoals gedacht.

De film heeft niet één, maar twee personen die op zoek zijn naar wraak en dat betekent, net zoals de andere twee films in de trilogie, dat er een aantal harde scenes in voorkomen. Langzaam begin ik een groot fan te worden van Song Kang-Ho, die in diverse films al heeft laten zien dat hij overtuigend verschillende soorten karakters kan spelen, wat een plezier is om naar te kijken. Zijn rol als baas en wanhopige vader speelt hij voortreffelijk.
Ook Ha-kyun Shin weet, ondanks dat hij een karakter speelt die niets kan horen en ook niet kan praten, toch een persoon neer te zetten waarmee je als kijker meeleeft. De frustratie van het niet meteen kunnen helpen van zijn zus dwingt hem dingen te doen die hij normaal niet zou doen, maar in die situatie lijken zijn acties begrijpelijk. Je leeft met het karakter mee, ook al weet je dat hij foute keuzes maakt.

De film zit goed in elkaar en Chan-wook Park weet de verschillende verhaallijnen op een interessante manier aan elkaar te weven.
Van de trilogie is Oldboy nog steeds mijn favoriet, maar Sympathy for Mr. Vengeance neemt een verdiende tweede plek in.

Score: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.