Bastards of the Party (2005)

Het fenomeen van bendes is er eentje die al tientallen jaren bestaat. Vooral door de gangsterrap begin jaren negentig werd het fenomeen over de hele wereld bekend en onstonden er ook buiten Amerika bendes die naar Amerikaans voorbeeld werden opgezet (zoals bijvoorbeeld de Crips in Den Haag waarover in 2009 de documentaire Crips, Strapped ‘n Strong werd gemaakt). Bastards of the Party is een documentaire over het ontstaan van de diverse bendes en de oorzaak daarvan.

De film is gemaakt door Cle Sloan, die deel uitmaakt van de Athens Park Bloods. Daarnaast is hij echter ook filmmaker (hij heeft meegewerkt aan Training Day met Denzel Washington en Tears of the Sun met Bruce Willis) en activist. Door in de geschiedenis van bendes te duiken kwam hij achter de redenen waarom bendes werden opgericht en wat hun doelen waren. Deze kennis gebruikt hij om de manier van denken bij bendeleden te veranderen.

Met Bastards of the Party geeft hij een op zeer boeiende wijze een historisch overzicht. Daarbij komen bijvoorbeeld de idealen van de Black Panthers aan bod, de invloed van films op de manier van denken, maar ook hoe de Amerikaanse overheid met dit probleem omgingen en het mogelijk zelfs hebben verergert.

Om een probleem op te lossen moet je de oorzaken kennen en in dat opzicht heeft Sloan z’n huiswerk perfect gedaan. Hij biedt door zijn ervaring in en met bendes een uniek perspectief (inclusief gesprekken met andere bendeleden en beelden die je anders moeilijk zou kunnen zien) en als je in dit onderwerp geïnteresseerd bent dan is Bastard of the Party een film die je simpelweg niet mag missen. Bood Slippin: Ten years with the bloods een persoonlijk verhaal, dan biedt deze documentaire het grote geheel.

De documentaire is gratis online te kijken bij Freedocumentaries.org

Score: 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.