Lady Vengeance (2005)

Lady Vengeance is het derde deel uit de trilogie van regisseur Park Chan-Wook waarin het thema wraak is (naast Sympathy for Mr. Vengeance en Oldboy). Hoofdpersoon is Lee Geum-ja (Lee Young Ae) die net uit de gevangenis komt voor de moord op een jongetje. Ze is echter onschuldig en heeft jaren de tijd gehad om de perfecte wraak op de echte dader (gespeeld door Choi Min-Sik) te verzinnen. Ze heeft een goede naam in de gevangenis opgebouwd en kan nadat ze vrijkomt dan ook op hun hulp rekenen om haar plan ten uitvoer te brengen.

Initieel heeft de film een groot aantal flashbacks waarin je langzaam meer te weten komt over Lee Geum-ja, haar tijd in de gevangenis en haar medegevangenen. Alhoewel deze flashbacks nodig zijn om een goed beeld van Lee Geum-ja te krijgen duurt het even voordat de stukken in elkaar vallen.

De film is vooral tegen het einde sterk, waarbij er door verschillende mensen een belangrijke ethische kwestie moet worden beantwoord (je moet de film zelf zien om uit te vinden wat het is). Als kijker voel je dat het een moelijke keuze is en het levert een interessante discussie op die, alhoewel kort, me even deed denken aan 12 Angry Men.
De uiteindelijke keuze en uitvoer is fantastisch in beeld gebracht, met mensen die nog steeds twijfel hebben of moeite hebben zich in te houden.

Visueel is de film zeer stijlvol, met mooi en opvallend kleurgebruik, maar na Oldboy had ik de verwachting dat de film dezelfde intensiteit zou hebben, wat helaas niet het geval was. Wanneer je je verwachting echter iets bijstelt dan is Lady Vengeance een mooi einde van de trilogie. Park Chan-Wook heeft met deze films bewezen dat hij één van de beste regisseurs van Korea is (en ook daarbuiten).

Score: 7

Eén reactie op “Lady Vengeance (2005)

  1. Pingback: Sympathy for Mr.Vengeance (2002) « Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.