Street Kings: Motor City (2011)

Het originele Street Kings (met Keanu Reeves en Forest Whitaker) was blijkbaar zo populair dat het nodig was een vervolg te maken. Het budget dat voor de film uit is getrokken is echter een stuk lager en dit tweede deel heeft helemaal niets met het origineel te maken. Met Ray Liotta als enige bekende acteur is het dus de vraag of Street Kings: Motor City wel de moeite waard is?

Het verhaal van Street Kings gaat over het onderzoek naar de moord op een undercover agent. Detective Dan Sullivan (Shawn Hatosy) wordt op de zaak gezet en moet tegen zijn zin in samenwerken met Marty Kingston (Ray Liotta). Het duurt niet lang voordat je er als kijker achterkomt dat Marty heel wat te verbergen heeft en daarna krijg je als kijker de ene naar de andere cliché voorgechoteld, waardoor de film elke vorm van spanning mist.

Het bood dus genoeg tijd om te focussen op wat er mis is met deze film. Het verhaal lijkt op een standaard template voor een actiefilm waar helemaal niets aan is verandert/toegevoegd. Dit zijn de standaard “twee agenten willen niet samenwerken”, “er onstaat een band tussen de twee”, “langzaam vind de één allerlei dingen over de ander uit”, “het komt tot een confrontatie”. Nu zou er niets mis mee zijn als dat nog leuk wordt gebracht, maar het geheel voelde niet goed aan. Een voorbeeld hiervan is het moment waarop de twee elkaar leren kennen. Twee keer zegt Dan iets over z’n familie (ik heb een vrouw, m’n vader is dood) en in beide keren antwoord Marty met “dat is ook toevallig, ik ook”. Dat soort knullige dialogen komen te vaak voor.
De film speelt zich af in Detroit en als je deze film bekijkt krijg je het idee dat elke politieagent in een klassieke muscle car rijdt. De klassieke plekken van Detroit passeren de revue, maar deze film had zich in een willekeurig andere stad kunnen afspelen.

De positionering van de camera stoorde me diverse keren. Zo is er een scene waarin de twee in de auto zitten en in plaats van dat er gebruik wordt gemaakt van de standaard shots in de auto zitten de camera’s op de plek van de buitenspiegels. Het afwisselen tussen de twee voelt onnatuurlijk aan, waardoor zo’n scene meer een experiment lijkt dan iets waar je in wordt getrokken.

Street Kings: Motor City is een zwak “straight-to-dvd” vervolg. Het origineel vond ik al niet erg goed (heb ik destijds een 5 gegeven) en deze is nog wat minder. Regisseur Chris Fisher heeft hiervoor diverse afleveringen van Cold Case en Hawaii Five-O geregisseerd en dat gevoel van een televisieserie had ik ook met deze film.

Score: 4

Leave a Reply

Your email address will not be published.