Slippin’: Ten Years with the Bloods (2005)

Slippin’ is een documentaire over 5 leden van de Bloods in Los Angeles, KK, Jumbo, Dig Dug, CK en Low Down, die gedurende 10 jaar zijn gevolgd. Kan je van deze documentaire veel geweld en stoerdoenerij verwachten of een document over het leven in slechte omstandigheden?

Als je veel naar rap luistert dan hoor je heel veel over het leven in een bende en over de omstandigheden in slechte buurten van grote steden. Series als The Wire en The Corner wisten deze omstandigheden ook al goed uit te beelden. Slippin’ laat zien dat de realiteit niet veel anders is als in die muziek en tv-series. De bendeleden zijn allemaal laag opgeleide jonge mannen die stuk voor stuk geen baan hebben en heel de dag met elkaar tijd doorbrengen terwijl ze aan het blowen of drinken zijn. Geweld en criminaliteit lijken bij het leven te horen en er wordt over iemand beroven of neerschieten gepraat alsof het normale dingen zijn. De bendeleden zijn allemaal interessante “karakters” die zo hun eigenaardige trekken hebben. Je ziet hoe een verslaafde oom van één van de leden een autoradio steelt om weer aan crack te kunnen komen omdat hij zegt dat hij “ziek” begint te worden omdat z’n high begint te verdwijnen. In dat opzicht laat de film dus precies zien wat je zou verwachten.

Waarin deze documentaire echter verschilt van de verwachtingen is het feit dat je niet alleen een momentopname ziet. Wanneer de mannen ouder worden zie je dat ze veranderen, andere dingen doen en hun verleden anders bekijken. Sommigen hebben het bendeleven afgezworen of hebben er veel minder mee te maken doordat ze verhuisd zijn.
Het biedt meer perspectief en drukt de kijker met de neus op de feiten. Het bendeleven is geen leven dat verheerlijkt moet worden. Helaas wordt ook duidelijk dat het probleem van bendes iets is dat niet zomaar zal verdwijnen. Elke dag sluiten er zich weer nieuwe leden aan, waardoor het een probleem is dat maar moeilijk op te lossen is.

Slippin’: Ten Years with the Bloods is een documentaire die door de tijdspanne dat het beslaat een gebalanceerder overzicht geeft van het leven van een bendelid.

Score: 7

Eén reactie op “Slippin’: Ten Years with the Bloods (2005)

  1. Pingback: Bastards of the Party (2005) « Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.