The Human Experience (2008)

Volgens de officiële site van The Human Experience zou deze documentaire antwoorden moeten geven op vragen zoals: Wie ben ik? Wat is de mensheid? Waarom zoeken we voor betekenis? Het zijn zeer interessante existentiële vragen en twee broers (Jeffrey en Clifford Azize) proberen hierop antwoorden te vinden. Hiervoor leven ze een week als daklozen, reizen ze naar Peru en gaan ze naar Ghana. Laat deze film goed zien wat de menselijke ervaring is?

De film bestaat zoals gezegd uit drie onderdelen. Als eerste besluiten de broers om een week in New York als daklozen te leven. Ze komen daarbij in contact met andere daklozen, hebben gesprekken met ze en proberen meer te weten te komen over wat ze allemaal meemaken. Het jammere is echter dat je als kijker hier maar bijzonder weinig van meekrijgt. Je hoort de broers zeggen dat het moeilijk is en dat ze een verandering in hun hart voelen, maar er wordt te weinig materiaal getoond om een gevoel te krijgen wat ze hebben ervaren. Je ziet ze om geld en eten bedelen, maar het is duidelijk dat er constant een crew in de buurt is om te filmen. Een aanpak zoals in bijvoorbeeld de survival programma’s op Discovery Channel was waarschijnlijk effectiever geweest. Daarnaast is het segment te kort om echt impact te hebben en dat is een probleem dat heel de film speelt.

Het volgende segment gaat over de verloren kinderen van Peru. De broers reizen mee met een stel surfers die overal ter wereld surfen en tegelijkertijd iets doen voor de lokale gemeenschap. In Peru is dat het helpen in een centrum voor kinderen die niet bij hun ouders kunnen wonen en die door vrijwilligers worden opgevangen. en behandeld. Het laatste segment dat als onderwerp de lepra patiënten die afgezonderd in een kolonie in Ghana leven wordt op deze manier aangekondigd, maar plotseling is het onderwerp de AIDS patiënten en hoe zei het leven ervaren. Het is een slordige manier van het presenteren van een onderwerp.

Het probleem met deze documentaire is dat het veel onderwerpen wil behandelen en dit onvoldoende doet. Hierdoor voelt de documentaire als geheel zeer oppervlakkig aan. Daarnaast ligt de focus ook constant op Jeffrey en Clifford en alhoewel ze met zeer veel mensen spreken, worden deze gesprekken zelf bijna niet getoond en hoor je van één van de broers wat die persoon heeft gezegd. Door deze extra laag gaat de emotie grotendeels verloren.

De documentaire richt zich op de ervaringen van Jeffrey en Clifford en niet op de “Human Experience”. Regelmatig worden de segmenten gemengd met wat uitspraken van specialisten op allerlei gebieden terwijl dit te weinig bijdraagt om de documentaire naar een hoger nivo te tillen. Het voelde te gemaakt aan. De documentaire bevat een hoop mooie beelden, maar weet onvoldoende antwoorden te geven op de vragen die gesteld worden. Het is duidelijk welke boodschap de documentaire makers wilden maken, maar helaas hebben ze dit doel onvoldoende weten te bereiken. Focus op één of twee onderwerpen had tot een veel krachtiger resultaat kunnen leiden.

Score: 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.