Sin Nombre (2009)

Mara Salvatrucha, beter bekend als MS13, is één van de grootste gangs ter wereld met meer dan 70.000 leden. Met als origine Los Angeles (de gang is ontstaan om migranten te beschermen tegen andere bendes) groeide MS13 zeer snel en staan de leden bekend als zeer gevaarlijk. Ook in Mexico wist de groep snel te groeien en heeft op vele plaatsen een ferme grip op het dagelijks leven. Kleine ondernemers moeten beschermingsgeld betalen en er zijn vaak oorlogen met andere bendes.
MS13 vormt één van de onderdelen in Sin Nombre, een film die geschreven en geregisseerd is door Cary Joji Fukunaga.

Met Sin Nombre wilde Fukunaga de kijker een blik geven in het bendeleven, maar daarnaast ook in het leven van migranten, die proberen Amerika binnen te komen om een nieuw leven op te bouwen. Hij heeft daarvoor naar beide onderwerpen twee jaar onderzoek gedaan en input van MS13 leden gevraagd om er voor te zorgen dat het script realistisch overkwam. Het resultaat mag er dan ook zijn.

Willy (Edgar Flores), is een lid van MS13 die op het punt staat een jongetje de bende binnen te brengen. De initiatie is keihard, aangezien een aanstaand lid 13 seconden lang zich niet mag verdedigen terwijl anderen op hem inslaan. Wanneer iemand lid is van de bende, dan heeft hij geen geheimen voor anderen, maar omdat Willy weet wat de gevolgen daarvan kunnen zijn probeert hij toch te verbergen dat hij niet altijd doet wat hij zou moeten doen. De leider begint aan hem te twijfelen en hij zal zich weer moeten bewijzen. Ondertussen is Sayra (Paulina Gaitán), samen met haar vader en oom de reis begonnen naar Amerika. Een zeer gevaarlijke reis bovenop treinen waarvan vaak een groot gedeelte het niet redt. De twee werelden komen op een gegeven moment samen en dit resulteert in een zeer spannende situatie.

Sin Nombre zit goed in elkaar en het verhaal weet de twee onderwerpen voortreffelijk in beeld te brengen. Ondanks het sombere verhaal en het geweld, weet de film ook diverse mooie beelden te tonen van Mexico. De wereld van MS13 is hard en dat komt ook duidelijk uit deze film naar voren.

Score: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.