Client 9: The Rise and Fall of Eliot Spitzer (2010)

Eliot Spitzer, het is naam die waarschijnlijk geen associaties op zal roepen. Het is geen naam die je vaak in de internationale pers gehoord zal hebben, maar Eliot Spitzer was gouverneur van New York en had een naam voor zichzelf opgebouwd. Hij pakte voordat hij gouverneur was iedereen op Wall Street hard aan en noemde zich dan ook “Sheriff van Wall Street”. Hij was hierdoor binnen die kringen een gevreesd en gehaat man. In zijn rol van gouverneur wilde hij zijn strijd om zaken te veranderen doorzetten en hij maakte een grote kans om president van Amerika te worden. Hij kwam echter ten val toen bleek dat hij regelmatig de dames van lichte zeden bezocht.

Client 9 probeert de kijker een idee te geven over de manier waarop Spitzer zijn werk deed. Hij was hard, veeleisend en niet bang om niet populair te zijn als dat betekende dat hij zaken verbeterde. Met die aanpak is het echter onontkoombaar dat je op een gegeven moment ook vijanden krijgt. Het mooie van deze documentaire is dan ook dat deze vijanden worden geïnterviewd en je gewoon ziet hoe erg ze hem niet mogen en vraag je jezelf af in hoeverre ze betrokken zijn geweest bij de val van Spitzer, die overigens zelf ook aan het woord komt.

Regisseur Alex Gibney, die al meerdere documentaires op z’n naam heeft staan (waaronder een segment in Freakonomics), weet met de interviews van Spitzer, z’n vijanden en de dames van de escort club een boeiende documentaire te maken die laat zien dat ieder mens z’n zwaktes heeft en dat de gevolgen daarvan in het geval van Spitzer groot kunnen zijn.

Score: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.