Lemmy (2010)

Wanneer je een groot fan van het rock genre bent, dan zal de je bij de naam Lemmy vanzelfsprekend denken aan Motörhead. Voor degenen die deze band niet kennen is er een grote kans dat deze wel het nummer “The Ace of Spades” kennen. Daarnaast staat Motörhead bekend als de luidste band die er is en alhoewel ik zelf nooit naar een optreden ben geweest (het is niet mijn muziek genre) heb ik wel van vrienden gehoord dat oordopjes een must zijn bij hun concerten. Deze documentaire probeert een beeld te geven over de zanger van deze groep. Leeft hij net zo luid en heftig als de muziek doet vermoeden?

Lemmy is inmiddels al 65, maar rockt nog net zo hard als hij vroeger ook deed. Een hoop bekende artiesten (leden van Metallica, Anthrax, Henry Rollins, Ozzy Osbourne, Slash) vertellen over Lemmy als persoon, maar ook als artiest. Lemmy woont al jaren in LA en niet in een supergrote villa, maar in een relatief kleine woning die echt volstaat met allerlei vreemde attributen. Hij is zeer regelmatig in the Rainbow Bar te vinden, het café waar altijd veel muzikanten te vinden zijn. Lemmy kan heel de dag in z’n eentje aan de bar zitten terwijl hij op een machine een trivia spel aan het spelen is. Sowieso wordt in deze documentaire al snel duidelijk dat hij erg van spellen houdt. Of dit nu videogames zijn of eenarmige bandieten, als hij ze ziet sluit hij zich af van de rest van de wereld en is hij blij.

Lemmy komt zelf ook regelmatig aan het woord en vertelt verhalen over zijn verleden, zijn zoons en wat muziek voor hem betekent. Hij blijkt ook zeer gefascineerd te zijn met de tweede wereldoorlog. Hij heeft een grote collectie van dingen die met deze oorlog te maken hebben en loopt zelfs rond in pakken die destijds door de nazi’s gedragen werden. Hij verklaart het met het feit dat de nazi’s er het beste uit zagen en dat hij daarnaast genoeg niet-blanke vrienden had, maar als kijker heb je daar toch je twijfels bij.

Wanneer je niets met zijn muziek hebt weet deze documentaire toch een goed beeld te vormen over zijn levenswijze en ideeën. Het is moeilijk te zeggen of Lemmy de ultieme documentaire over zijn leven is, maar het biedt voldoende informatie om een bepaalde mening over hem te kunnen vormen.

Score: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.