Tropa de Elite 2 (2010)

Tropa de Elite was al een hele goede film die het verhaal vertelde over kapitein Nascimento (Wagner Moura) en zijn speciale politie eenheid, BOPE. Het was een keiharde film die zeer succesvol was in Brazilië. Zoals het zo vaak gaat met succesvolle films wordt er een vervolg gemaakt. Is Tropa de Elite 2 een goed vervolg zoald The Empire Strikes Back, of is het een zware teleurstelling als Dumb and Dumberer?

Tropa de Elite 2 speelt zich een aantal jaar na de eerste film af en focust zich ook nu op het verhaal van kapitein Nascimento. De film opent keihard met een gevangenis opstand waarin één van de bendes uit zijn vleugel weet uit te breken en rivaliserende bendeleden executeren. Omdat het gevangenispersoneel de situatie niet aankan wordt BOPE ingezet. De bendeleden willen niet onderhandelen, tenzij Diogo Fraga (Irandhir Santos), een belangrijk lid van een mensenrechten organisatie verschijnt.
Door de hoge druk resulteert deze situatie uiteindelijk in meer geweld en Nascimento en z’n team worden verdacht van zeer zwaar, onnodig geweld. Nascimento moet een manier vinden om de naam van zijn team in de media weer op te vijzelen en kijken of hij zijn gevecht tegen het corrupte politie apparaat op andere manieren kan voortzetten.

De structuur van de film is zeer goed. Ondanks de vele verhaallijnen en het begin van de film die al een stuk van het einde laat zien, voelt het geheel zeer gestructureerd aan en is het geheel goed te volgen. Naast het geweld op straat wordt er in dit tweede deel ook meer gefocussed op het politieke systeem en de spellen die daarbinnen worden gespeeld. Het resulteert in een film die groot aanvoelt wat betreft de schaal van de onderwerpen die het succesvol weet te bespreken.

Het acteerwerk is, net zoals in deel één, voortreffelijk waarbij Wagner Moura de film grotendeels weet te dragen, maar ook zijn tegenstander gespeeld door Irandhir Santos geeft goed tegengas. De film laat al het geweld in detail zien en doet dit overtuigend, waardoor je als kijker meevoelt met wat er met alle karakters gebeurt.
Als je deel 1 nog niet gezien hebt, dan raad ik deze sterk aan, maar ook zonder de karakters te kennen is dit deel zonder voorkennis prima te volgen.
Tropa de Elite 2 is nog beter dan het eerste deel door het diepere verhaal en is daarmee in film die ik aan wil raden.

Score: 9

2 reacties op “Tropa de Elite 2 (2010)

  1. Weer een steengoed vervolg op het eerste deel, over de speciale politie éénheid die vecht tegen de criminelen en corruptie bij de regering en politie zelf in de slopenwijken van Rio.

    • Ja, dat was het zeker. Heb begrepen dat hij op het moment ook de in bioscoop draait, maar heb niet gecheckt waar het was. De film zit echt goed in elkaar, helemaal met die opening zit je meteen in het verhaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.