I Saw the Devil (2010)

Wraakfilms. Het is een genre waar Zuid-Korea bijna in gespecialiseerd lijkt te zijn. Dat is tenminste mijn conclusie na er een aantal van te hebben gezien. De films zijn keihard en weten ook de emoties van de kijker te raken. I Saw the Devil neemt het wraak gegeven nog iets verder, waarbij je als kijker niets anders kan doen dan af en toe gruwelen in dit verhaal over een Kim Soo-hyeon (Byung-hun Lee (The Good, The Bad, The Weird)) die wraak wil nemen op een seriemoordenaar, Kyung-Chul (gespeeld door Min-sik Choi (Oldboy)), die z’n vrouw heeft vermoord.

Kim Soo-hyeon is diep geraakt door het verlies van z’n vrouw. Wanneer z’n schoonvader, die bij de politie zit, een overzicht van mogelijke daders aan hem geeft besluit hij ze stuk voor stuk op te zoeken om wraak te kunnen nemen en ze dezelfde pijn te laten voelen als hij zelf voelt. Het wordt al heel snel duidelijk hoeveel dat is.

Als kijker zie je zijn acties, maar zie je ook hoe Kyung-Chul te werk gaat om zijn slachtoffers op te pikken, te vermoorden en zich te ontdoen van de levensloze lichamen, het is vooral dat gedeelte van de film dat iets over de grenzen ging van wat ik wil zien in een film, maar het zet het karakter wel heel erg sterk neer als een gewetenloos monster. Min-sik Choi speelt vol overgave een onberekenbaar, eng persoon die je niet tegen wilt komen.

Byung-hun Lee is ook ijzersterk en de twee acteurs doen zeker niet voor elkaar onder waardoor de film vol spanning zit. Die spanning blijft ook, door het constante kat en muis spel tussen de twee en een aantal onverwachte wendingen in het verhaal.

I Saw the Devil is wederom een Zuid-Koreaanse topfilm die de moeite waard is, al moet je wel in het bezit zijn van een sterke maag. Het overtuigende gebruik van nepbloed en bepaalde wapens (het valt me op dat er een erge voorkeur is voor hamers in het Koreaanse wraak-genre) betekent dat het niet een film voor iedereen is. Denk je het wel aan te kunnen dan wordt je getrakteerd op een zeer gewelddadige, harde film die je nog een tijd zal bij blijven.

Score: 9

3 reacties op “I Saw the Devil (2010)

  1. Pingback: Nameless Gangster (2012) « Filmkijker

  2. Pingback: De vele gezichten van... Choi Min-Sik - De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.