The 39 Steps (1935)

Wanneer je Filmkijker al wat langer leest, zal je het niet ontgaan zijn dat ik een groot fan van Alfred Hitchcock films ben. Een tijdje geleden heb ik een box van hem aangeschaft die ik op m’n gemak doorwerk. Eén van de films in die box was The 39 Steps. Een titel die bijzonder weinig zegt over de film, maar gelukkig bepaalt dat niet alleen of een film de moeite waard is.

The 39 Steps gaat over een man (gespeeld door Robert Donat) die bij een optreden in contact komt met een vrouw die hem vertelt dat ze in groot gevaar is en of ze even bij hem thuis mag verstoppen totdat het gevaar is geweken. Al snel komt de man erachter dat ook hij gevaar loopt en met de informatie die hij van de vrouw heeft gekregen is hij genoodzaakt om te vluchten en het één en ander uit te vinden om z’n eigen leven en dat van Engeland te redden.

Wat volgt is een spannende film waarin hij niemand kan vertrouwen en ook nog eens op de vlucht is voor de politie. Het is een klassiek Hitchcock verhaal waarbij de hoofdpersoon ergens in betrokken raakt, zonder dat hij (en daarmee het publiek) weet wat er aan de hand is en waar het allemaal om draait. Die setup gebruikte Hitchcock ook in films als North by Northwest en Saboteur. Als kijker wordt je meegenomen op zijn reis en zitten er verschilende momenten in de film waar je op het puntje van je stoel zit.

Het acteerwerk is voortreffelijk en wanneer hij op een gegeven moment gehandboeid aan een vrouw zit moeten de twee ondanks hun meningsverschillen samenwerken. Het duurt tot het einde van de film voordat je er achter komt wat The 39 Steps nu precies is, maar tegen die tijd is dat al niet meer belangrijk aangezien de reis naar dat punt al zeer boeiend is geweest.

Score: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.