Nid de guêpes (2002)

The Nest, zoals de film ook wel bekend is, was een film waar ik nog nooit van gehoord. Ergens op een filmsite werd deze film genoemd en beschreven als een Franse versie van Die Hard. Dat was voor mij genoeg reden om deze film op te sporen. Is die vergelijking terecht?

De film speelt zich, net zoals Die Hard, voornamelijk af op één locatie. Daarvoor worden de hoofdpersonen stuk voor stuk geïntroduceerd. Je ziet als kijker hoe een zeer gevaarlijke man, die de leider van een vrouwenhandel groep was, in een zwaar beveiligd transport naar een veilige locatie wordt gebracht. Zijn handlangers zijn echter niet bereid dat toe te staan en ze vallen het transport aan, waardoor de wagen uiteindelijk moet ontsnappen en in een loods terecht komt. In deze loods is echter ook een groep jongeren bezig om in te breken. De loods wordt omsingeld en de verschillende partijen zitten opgesloten, zonder manier om te ontsnappen. Ze moeten vechten om zichzelf en elkaar te beschermen.

De film is naar mijn mening niet echt te vergelijken met Die Hard, daarvoor is de setup te anders. Het is niet één man tegen een stelletje “boeven”, maar meer een gevecht tussen twee partijen die eerder vergelijkbaar is met een films zoals Seven Samurai waarbij er golven van aanvallen op de groep zijn. Daarbij stopt de vergelijking echter, aangezien deze film lang niet het nivo van Kurosawa’s film haalt.

De karakters zijn onvoldoende uitgewerkt om de film diepgang te geven en de film moet je dan ook zien als een no nonsense actiefilm.

Score: 6

Leave a Reply

Your email address will not be published.