Tropa de Elite (2007)

De Braziliaanse film Tropa de Elite speelt zich net als het uitstekend City of God af in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Het is 1997 en politie kapitein Nascimento (Wagner Moura) is met zijn speciale team BOPE druk bezig met het opsporen van zware criminelen als voorbereiding op de komst van de paus. Tegelijkertijd is hij ook op zoek naar een vervanger aangezien hij er mee wilt stoppen.

De film laat in tegenstelling tot City of God de kant van de politie zien, waarbij al snel duidelijk wordt dat de wijken waarin ze hun werk proberen te doen extreem gevaarlijk zijn. De drugsbendes zijn zwaar bewapend en door de smalle straatjes en ogen op elke hoek is het moeilijk om daadwerkelijk tot resultaten te komen.
De training voor BOPE is keihard en het aantal recruten dat vroegtijdig afhaakt is zeer groot. Neto (Caio Junqueira) and Matias (André Ramiro), twee vrienden besluiten beide aan de training mee te doen en hebben het idee dat het politie apparaat een krachtig en eerlijke omgeving is om te werken. Ze komen er tot hun grote schrik achter dat ook hier er sprake is van politieke machtspelletjes en corruptie. De vraag is of ze zelf op het rechte pad kunnen blijven.

Matias studeert naast z’n werk ook nog en kan niemand laten weten dat hij politieman is, om dat deze informatie teveel gevaar voor hem zou betekenen. Hij ziet hierdoor wel hoe het er in zijn omgeving aan toe gaat wanneer de politie er niet is.

Tropa de Elite is een film waarin je als kijker keihard de realiteit van een gedeelte van Rio de Janeiro voorgeschoteld krijgt. De acteerprestaties zijn voortreffelijk en de film bevat veel drama, actie en geweld. Inmiddels is deel 2 ook uit en ik hoop dat deze net zo goed is als dit deel.

Score: 7

Eén reactie op “Tropa de Elite (2007)

  1. Pingback: Pablo (2013) | Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.