The Secret in Their Eyes (2009)

Deze Argentijns/Spaanse film (originele titel is El Secreto de Sus Ojos) won in 2010 de Oscar voor beste buitenlandse film. Het is ook de best bekeken film ooit in Argentinië (3 miljoen kijkers). Na er goede verhalen over te hebben gehoord was het een film die ik graag wilde zien. De film speelt zich af in Argentinië, waar Benjamín Espósito (Ricardo Darín) inmiddels met pensioen is na jaren als federale agent te hebben gewerkt. Hij wil graag een boek schrijven over een zaak die hem zelf tijdens zijn pensioen nog bezig houd. Destijds kwam hij samen met Pablo Sandoval (Guillermo Francella) in aanraking met een zaak waarin een vrouw verkracht en vermoord werd. De ultieme liefde van haar man voor zijn vermoorde vrouw raakt Benjamin diep en hij zweert de dader te vinden.

De film wordt in flashbacks verteld en langzaam maar zeker worden er steeds meer details over de zaak bekend. De veranderende politieke situatie in Argentinië heeft echter ook effect op het onderzoek.
De film werkt de hoofdkarakters tot in detail uit, waardoor je als kijker ook meeleeft met de karakters. Ze hebben allemaal hun achtergrondverhalen waardoor er een complex geheel van relaties en spanning ontstaat.

De film weet ook de verschillende periodes (van de 70’er jaren tot nu) prima weer te geven in zowel kleding als straatbeelden. De acteurs zelf moesten natuurlijk ook zowel jongere, als oudere versies van zichzelf spelen en weten dit voortreffelijk te doen.
Het resultaat is een lange, interessante film vol spanning, waarbij je er graag achter komt wat er in de levens van de karakters gebeurt is en of het nog zal lukken de zaak op te lossen.

Score: 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.