The King’s Speech (2010)

The King’s Speech is één van de grote kanshebbers tijdens de Oscars. Op de BAFTA’s heeft de film al diverse prijzen mee naar huis gesleept, waaronder beste acteur (Colin Firth), beste actrice (Helena Bonham Carter), beste bijrol (Geoffrey Rush) en beste “screenplay”. Waarom gooit deze film zulke hoge ogen?

De film gaat over prins George VI van Engeland, die op het punt staat zijn vader op te volgen. Door technologische ontwikkelingen is de koning niet alleen meer een beeld, maar ook iemand waar het volk naar wil luisteren. De introductie van de radio maakt dit mogelijk. George heeft echter een groot probleem hiermee aangezien hij erg stottert, een mogelijke ramp natuurlijk voor het imago van het koningshuis. Z’n vrouw, Elizabeth gaat op zoek naar een therapeut die haar man met z’n probleem kan helpen. Met tegenzin gaat George steeds, totdat ze bij Lionel Logue terecht komen, die de zaken net iets anders aanpakt.

Colin Firth speelt zijn rol als stotterende koning vol overgave, waarbij hij laat zien dat zijn karakter met heel wat zaken worstelt en niet altijd een makkelijk persoon is in de omgang. Z’n samenspel met Geoffrey Rush resulteert in memorabele scenes. De film is prachtig gefilmd en het verhaal wordt op boeiende manier verteld.
The King’s Speech vertelt een persoonlijk verhaal over de leider van een land waarin je als kijker heerlijk kan meeleven.

Score: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.