Blue Valentine (2010)

Met een titel als Blue Valentine zou je denken dat dit de perfecte film is om vandaag, Valentijnsdag, te kijken. Is dat ook zo, of kan je beter op zoek gaan naar een andere film?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Blue Valentine is geen rooskleurig verhaal over hoe mooi de liefde kan zijn. Het toont de mooie kant, wanneer twee mensen verliefd op elkaar worden, maar laat ook zien hoe die prille gevoelens en dingen die personen zo leuk aan elkaar vinden over de jaren kunnen veranderen. De film laat dus ook de minder leuke kanten zien. Dit wordt echter wel op voortreffelijke wijze in beeld gebracht.

De hoofdrollen worden gespeeld door Ryan Gosling en Michelle Williams, die beide zeer realistisch acteren, waardoor je als kijker mee wordt genomen in de pieken en dalen van hun relatie. Je krijgt een gevoel voor hun karakters, zowel Dean als Cindy. Als kijker ga je, of je het wilt of niet, op een gegeven moment toch een kant kiezen en ik denk dat dat niet voor iedereen dezelfde zal zijn. Beide hebben ze hun sterke kanten en gebreken.

De film zou eigenlijk al eerder worden geschoten, maar liep vertraging op door de dood van Heath Ledger, de man van Michelle Williams. Ondanks deze vertraging mag het eindresultaat er zijn. Met veel improvisatie en een gevoel van een band tussen de twee weet Blue Valentine de emoties te raken. Wat mij betreft geen film voor Valentijnsdag, maar wel eentje die je moet zien. Welke film moet je dan wel vandaag kijken? Ik raad films aan zoals The Notebook, Amelie of Before Sunrise.

Score: 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.