GasLand (2010)

Toen documentairemaker Josh Fox een brief van een gasbedrijf kreeg om z’n land te leasen voor 100.000 dollar, besloot hij te onderzoeken wat er precies gebeurt wanneer er gas wordt gewonnen. Wat zijn de processen die worden gebruikt en wat zijn de gevolgen voor de omgeving?

Hij trekt er op uit en leert alles over “fracking”, de methode die wordt gebruikt om het gas dat in de grond zit vrij te krijgen. Het blijkt dat daarbij allerlei chemische stoffen worden gebruikt. Die stoffen lijken echter niet te worden opgeruimd en trekken langzaam het grondwater in. Dat dit gevolgen heeft voor de mensen die in de buurt wonen is vanzelfsprekend. Fox heeft dan ook genoeg voorbeelden van gezinnen waarbij er plotseling ziekteverschijnselen onstonden. Daarnaast is het kraanwater niet meer te drinken door vervuiling. Het is zelfs zo erg dat het mogelijk is om het water aan te steken. Het spreekwoord “alsof je water ziet branden” krijgt ineens een andere betekenis.

Fox weet dit onderwerp boeiend in beeld te brengen zonder veel in herhaling te vallen. Het resultaat is een sterke documentaire met een belangrijke boodschap, die niet alleen toepasbaar is op Amerika, maar ook in andere delen van de wereld.

Score: 9

2 reacties op “GasLand (2010)

  1. Pingback: Inside Job (2010) « Filmkijker

  2. Pingback: Promised Land (2012) | Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.