Stone (2010)

Robert De Niro heeft de laatste jaren heel wat van zijn credit verspeeld. Hij was tijden de acteur waar iedereen naar opkeek en er was geen film van hem die je wilde missen, maar ergens (zo rond 2000) begon hij te kiezen voor slechtere films en rollen die weinig indruk achterlieten. Ik ben er dan ook steeds minder gaan kijken, zelfs Righteous Kill, waar hij samen met Al Pacino (ook in van de groten) in speelt, heb ik nog niet gezien. Het is dat ik een groot van ben van Edward Norton, want anders had ik deze film ook geen kans gegeven.

Stone (Edward Norton) is een crimineel die al jaren in de gevangenis zit. Wegens goed gedrag probeert hij er eerder uit te komen en daarvoor wordt zijn gedrag en situatie in zijn geval geëvalueerd door Jack (De Niro). Stone is een gangster die niet op z’n mond is gevallen en al snel duidelijk maakt dat hij niet gaat vertellen wat Jack wil horen. Het intrigeert Jack en hij weet hem te overtuigen toch met hem te praten, zijn verhaal te vertellen zodat hij een beter beeld van Stone krijgt.

Jack zit thuis als het ware gevangen in z’n huwelijk. Z’n vrouw is streng gelovig en Jack volgt haar als een mak lammetje, de vlam tussen de twee lijkt al lang geleden te zijn gedoofd. Wanneer de vrouw van Stone (gespeeld door Milla Jovovich) plotseling contact met hem opneemt om hem te overtuigen dat Stone vrij moet worden gelaten is het de vraag of Jack professioneel kan blijven.

Het acteerwerk van zowel De Niro, Norton en Jovovich is voortreffelijk, waardoor deze film toch wel naar een hoog nivo wordt getild. De sfeer is broeierig en langzaam kom je steeds meer over de personages te weten. De druk loopt langzaam op en je verwacht aan het einde een hoop vuurwerk daardoor. Helaas was dat nu net het punt waarop de film tekort schoot, waardoor het toch uiteindelijk een lagere score gekregen zou hebben. De film is grotendeels zeer sterk en de moeite waard, maar verwacht geen verbazingwekkend einde. De Niro laat zien dat hij het nog steeds kan, maar of hij het nog wil valt te betwijfelen met films als Little Fockers (die ik weiger om te gaan kijken, op basis van de verschrikkelijke trailer).

Score: 6

Leave a Reply

Your email address will not be published.