The Oath (2010)

Two Men. Bound to Al-Qaeda. Divided by Fate.

Dat is de regel die gebruikt wordt voor de promotie van deze documentaire, waarbij het verhaal over twee mannen, die beide banden met Al-Qaeda hadden, wordt verteld. Salim Hamdan is opgesloten in Guantanomo Bay nadat hij in Afghanistan is opgepakt. Hij was de chauffeur van Osama Bin Laden. De andere man is Abu Jandal, die een tijd Bin Laden’s bodyguard is geweest. De laatste is inmiddels taxichauffeur in Yemen.

De documentairemakers hebben met Abu Jandal vele gesprekken gehad en hem gevolgd, waarbij je meer over hem te weten komt. Zo zie je dat hij z’n zoontje al vanaf jonge leeftijd van alles over wapens verteld (hij laat een foto zien waarin hij als baby tussen twee handgranaten een Ak-47 ligt). Gedurende de documentaire kreeg ik het gevoel dat hij voor de camera’s een ander verhaal verteld dan wanneer deze niet draaien. Vooral in een bepaalde interactie met een stel jongeren had één van ze over een wachtwoord wat de documentaire makers niet kenden.

De film vertelt ook waar Salim Hamdan mee te maken heeft in Guatanomo Bay, wat hij daar meemaakt. Zijn advocaat komt aan het woord en reist ook naar Yemen af om vragen daar te beantwoorden die leven bij familieleden.

Deze documentaire klinkt een stuk spectaculairder dan hij in werkelijkheid is, maar biedt desondanks een kijkje achter de schermen bij mensen die met Al-Qaeda te maken hadden.

Score: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.