Merantau (2009)

Dat ook Indonesië meespeelt op het gebied van martial arts is al langer bekend. Pencak Silat is de vechtsport uit Indonesië en is een verzameling van verschillende technieken. Met Merantau laat regisseur Gareth Evans zien dat de vechtsport ook prima geschikt is als basis voor een vechtfilm. Merantau is het resultaat. Wanneer een jongen man moet worden trekt hij er op uit en komt pas terug naar zijn ouderlijk huis als hij genoeg levenservaring heeft opgedaan en succsvol is. Dit wordt Merantau genoemd. Kan de film meedoen ten opzichte van de film uit onder andere China en Thailand?

Iko Uwais is Yuda, een jongen die naar Jakarta vertrekt om daar op zoek te gaan naar succes voordat hij terug kan keren naar zijn moeder. Wanneer hij aankomt blijkt het adres waar hij zal verblijven afgebroken te zijn en staat hij met lege handen. Hij is genoodzaakt om op een verlaten bouwterrein te slapen en de volgende dag gaat hij op zoek naar werk. Nadat eerst zijn tas wordt gestolen ziet hij hoe een meisje in een steegje wordt geslagen en besluit hij voor haar op te komen. Hij weet niet waar hij aan begint en krijgt het al snel met verschillende mensen aan de stok.

Het verhaal begint sterk, maar is zoals het vaak gaat in dit soort films niet het sterkste punt. Je kijkt om de gevechten en daar weet Merantau kwaliteit te leveren. De gevechten zijn snel en zijn vaak geschoten vanaf een beperkt aantal standpunten waartussen niet snel wordt gewisseld. Hierdoor is de focus op de gevechten die ondanks deze keuze nergens langzaam aanvoelen. Het is constant explosief en een waar genot om naar te kijken.

Zoals gezegd is het verhaal niet heel sterk, maar weet het zich wel te onderscheiden. Het einde is goed en anders. Enige minpunt aan deze film vond ik de bad guys en dan doel ik met name op de twee Europese acteurs, die beide slecht acteerden en ook hun Engels was niet al te best. Ze haalden het nivo van de film een stuk naar beneden en had liever Indonesische acteurs voor in de plaats gezien. Desondanks heeft de film genoeg spektakel en actie om te kunnen boeien. Ben je op zoek naar een goede vechtfilm dan kan ik Merantau aanraden.

Eén reactie op “Merantau (2009)

  1. Pingback: Recensie: The Raid 2 (2014) - De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.