Mijn filmjaar: 2010

2010, weer een jaar dat bijna voorbij is en een mooi moment om terug te kijken naar het afgelopen jaar. Het is het eerste jaar van deze blog. Het schrijven van recensies heeft m’n passie voor films alleen maar versterkt en het aantal films dat ik dit jaar heb gezien is dan ook hoger dan ooit. Ik wil bij deze iedereen die deze blog bezoekt dan ook erg bedanken voor het lezen van de reviews en positieve reacties. Uiteindelijk is het leukste van de blog het in contact komen met anderen en hun mening te horen over een film. Dat is voor mij de belangrijkste reden dat ik schrijf.

Bij een jaaroverzicht horen natuurlijk de lijstjes en het heeft nogal wat werk gekost om door de lijst van alle films die ik dit jaar gezien heb heen te gaan om te bepalen welke films in die lijstjes horen. Ik heb er dit jaar maar liefst 300 gezien (voor de statistici onder ons betekent dat elke 1,2 dag één film) en het valt dan ook niet mee om daar je favorieten uit te kiezen. Het bovenstaande plaatje (klik voor een grotere versie) laat bijna alle films zien die ik dit jaar gekeken heb en dat zijn er nog al wat.

Ook de apps voor Symbian toestellen, waarmee je de reviews op je mobiel kan lezen worden gretig gedownload. Sinds mei, toen de apps voor de Nederlandse en Engelse site op de Ovi Store verschenen, zijn ze bij elkaar meer dan 47000 keer gedownload. Daarbij valt op dat de apps vooral in India, Vietnam, Turkije, Thailand en Indonesië het meest wordt gedownload.

De app is nog steeds beschikbaar en kan hier worden gedownload:

Er zijn een aantal films die dit jaar een tien van me hebben ontvangen. Die geef ik alleen als ik na het kijken een “wow” gevoel heb, dus een film die indruk/impact op me heeft gemaakt/gehad en in mijn boekje als klassieker mag worden bestempeld. Het zijn stuk voor stuk film die je gezien moet hebben.

De tienen van dit jaar (gesorteerd op jaar):

The Great Dictator (1940)

Vertigo (1958)
Psycho (1960)
Alien (1979)
E.T.: The Extra-Terrestrial (1982)
The Abyss (1989)
Groundhog Day (1993) (nog geen recensie beschikbaar)
Dumb & Dumber (1994)
Papurika (2006)
Collapse (2009)
Mr. Nobody (2009)
Black Swan (2010)

Natuurlijk zijn er ook films die me echt totaal niet konden boeien. Helemaal onderaan staan wat mij betreft:

P.S. I Love You (2007)
I’m Still Here (2010)
In Search of a Midnight Kiss (2007)
Ninja Assassin (2009)
Smokin’ Aces 2: Assassins’ Ball (2010)
Aziz Ansari: Intimate Moments for a Sensual Evening (2010) (niet gereviewed, maar het komt er op neer dat Aziz Ansari gewoon niet grappig is)

Natuurlijk ben je benieuwd welke films uit 2010 de moeite waard zijn om te kijken en welke je mogelijk gemist hebt. Mijn persoonlijke top 10:

Een waar meesterwerk over het nastreven van perfectie en het effect dat dat op iemand kan hebben. Een film die ik niet snel zal vergeten.

Een film die je meerdere keren moet zien om alles te kunnen bevatten. Alles klopt aan deze film en het is knap om met zoveel verschillende verhaallijnen een goed te volgen film te maken.

Ik had niet verwacht een komedie over terrorisme zo grappig zou zijn. Rubber dingy rapids!

Het verhaal over een kleine crimineel die zich opwerkt binnen de gevangenis is aangrijpend en boeit van begin tot eind.

George Clooney en Anna Kendrick zijn uitermate grappig in deze film over de impact die een verandering op iemands leven kan hebben.

Ik had niet verwacht dat een film over Facebook zo boeiend kon zijn. Fantastisch acteerwerk en goede muziek zorgden er voor dat ik op het puntje van m’n stoel zat om uit te vinden wat er zou gaan gebeuren.

De perfecte combinatie van comics, videogames, actie en humor waar ik echt van heb genoten.

Een boeiende, maar ook bizarre kijk in de wereld van straatkunst, Banksy en commercialiteit. Echt of niet, een geniale documentaire.

Pixar blijft bewijzen dat ze tot de top in de animatie behoren. Als je meeleeft met wat speelgoed wil dat genoeg zeggen over de kwaliteit van deze film.

Alhoewel de film een laag tempo heeft wist het me te betoveren. De beelden zijn prachtig, Clooney overtuigt met voornamelijk de manier waarop hij zonder woorden acteert in deze film over een man die ingehuurd wordt om mensen te doden.

Ik ben van plan ook in 2011 door te bloggen, waarbij de look van de site zal veranderen. Aangezien ik naast deze Nederlandse versie ook nog een Engelse versie schrijf, zal ik de twee sites gelijk gaan trekken zodat ik minder tijd kwijt ben aan opmaak. Als je een voorproefje wilt klik dan hier.

Er zullen vast films zijn die dit jaar uit zijn gekomen die ik nog niet heb gezien. Ben je het niet eens met de top 10 of heb je andere favorieten? Laat je persoonlijke top 10 en opmerkingen achter in het commentaar. Sta altijd open om hierover in discussie te gaan.

4 reacties op “Mijn filmjaar: 2010

 1. grote verrassing in het lijste van 2010 vind ik Four Lions. moet in België nog uitkomen maar heb hem eens op een filmfestival gezien. vond hem echt irritant en niet grappig; gelukkig verschillen smaken !

  wat betreft de tienen: leuk dat er nog liefhebbers zijn van de klassiekers. The Great Dictator op kop !!

  goeie blog, ik kom nog terug

  • Dat is het ding met komedie, het is zo persoonlijk. Ken wel meerdere mensen die Four Lions niet leuk vonden en kan me er ook wel wat bij voorstellen.

   Ja, ik kijk zowel oude als nieuwe films en hou van die mix, af en toe is het heerlijk om een hele oude film te kijken. Binnenkort zal op Filmkijker een pagina worden toegevoegd (bovenin waar ook het overzicht van alle recensies staat) met daarin alle films die ik een 10 gegeven heb.

   Bedankt voor het compliment!

 2. Pingback: Mr.Nobody (2009) – Film van het jaar? « Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.