Winter’s Bone (2010)

De 17-jarige Ree Dolly (Jennifer Lawrence) heeft geen makkelijk bestaan. Ze woont samen met haar kleine broertje en zusje en een moeder die helemaal de weg kwijt is op het platteland in Amerika. De omstandigheden zijn al moeilijk, maar wanneer ze te horen krijgt dat haar vader het huisje waarin ze wonen heeft overgedragen om zijn borg te kunnen betalen wordt alles nog moeilijker. Als hij over een week niet komt opdagen voor zijn rechtszaak betekent dit dat haar wereld zal instorten. Ze begint dus driftig naar haar vader te zoeken. De omgeving is echter zeer vijandig en het blijkt al snel een heel moeilijke zoektocht te worden.

De locatie van de film is heel erg goed in beeld gebracht. Het is een plek waar je opvalt als je in een auto rijdt in plaats van een pick-up truck en waar je aan de mensen kan zien dat het een plek is waar je moet proberen te overleven en waar er maar weinig mensen hoog zijn opgeleid. Rond huizen staan vaak meerdere autowrakken en hulp hoef je niet te verwachten. Het is die omgeving waarin Ree achter de locatie van haar vader moet zien te komen.
Lawrence weet haar karakter goed neer te zetten, je ziet aan Ree dat ze wanhopig is om haar vader te vinden en dat ze zich, ondanks haar leeftijd, heel erg volwassen gedraagt. Ze heeft geen keuze, want ze moet voor de rest van het gezin zorgen.

Deze film komt in de vele “beste van het jaar” lijstjes voor en kan begrijpen dat sommige mensen deze film daarin laten voorkomen. Zelf vond ik het verhaal af en toe net te traag gaan en iets van diepte missen waardoor ik niet helemaal het verhaal werd ingetrokken. Toch is Winter’s Bone een ijzersterk drama waar genoeg mensen van zullen genieten, alleen zal deze film niet op mijn lijstje (die ik overigens binnenkort zal gaan schrijven) verschijnen.

Score: 8

Eén reactie op “Winter’s Bone (2010)

  1. Pingback: Oscar nominaties « Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.