Machete (2010)

Toen Quentin Tarantino en Robert Rodriguez de Grindhouse films (Death Proof en Planet Terror) maakten (die helaas nooit in Nederland als 1 film hebben gedraaid), wilden ze tussen deze twee films trailers laten zien van niet bestaande films. Eén van die trailers ging oover Machete, een Mexicaan die wordt ingehuurd om iemand te vermoorden, maar vervolgens in de val blijkt te zijn gelokt, waardoor iedereen naar hem op zoek is. Tijd voor wraak voor degenen die verantwoordelijk zijn.

De trailer bleek zo populair dat Rodrigueze vragen kreeg of hij de film ging maken en Machete is daarna een feature length film geworden. Is de film net zo leuk als de trailer of had Rodiguez het beter bij de trailer kunnen laten?

Danny Trejo speelt Machete en het is de eerste film van Robert Rodriguez waar hij de hoofdrol heeft. De twee zijn familie en werken al samen sinds Desperado. Daarna verscheen hij in vele andere Rodriguez films, zoals Predators, Once upon a Time in Mexico en Spy Kids. In deze laatste film was de naam van zijn karakter ook al Machete.

De film is in dezelfde stijl als de Grindhouse films geschoten, wat dus overmatig gebruik van bloed betekent en “schokkende” situaties waarin er een Machete wordt gebruikt om bijvoorbeeld ledematen af te hakken. Het geheel is zo overdreven dat het grappig is. Toppunt was een situatie waarin Machete de ingewanden van één van zijn slachtoffers (die nog niet dood is) om van de ene naar de andere verdieping te springen. Ik vond het hilarisch.

Als je de Grindhouse trailer van Machete vergelijkt met de uiteindelijke film, dan zie je een aantal verschillen, maar grotendeels komt het overeen met de film. Wel is het aantal bekende acteurs een flink stuk groter. Naast Danny Trejo spelen ook Robert De Niro, Don Johnson, Jessica Alba, Steven Seagal, Michelle Rodriguez, Lindsay Lohan, Jeff Fahey en Cheech Marin in de film. Een sterrencast dus, die stuk voor stuk plezier hebben gehad in het maken van deze film. Aangezien het een Grindhouse film is, is het verhaal bizar en is overacteren iets wat prima past. Ik vond het volop genieten.

Rodriguez is een alleskunner, iets wat duidelijk wordt wanneer je naar de DVD extra’s kijkt bij de films die hij heeft gemaakt. Hij schrijft vaak de scripts zelf, produceert de muziek, heeft direct contact met de bedrijven die de effecten maken, waardoor hij totale controle over het geheel houdt. Op één van de extra’s (weet niet meer bij welke film dat was) laat hij z’n huis zien en blijkt hij een hele muziekstudio in z’n huis te hebben, waar hij ook de films kan editen. Het zijn altijd interessante kijkjes achter de schermen die het waard zijn om te kijken.

Met Machete heeft hij weer een film afgeleverd waarvan ik volop heb kunnen genieten. Aan het einde van de film wordt er ook al gesproken over 2 vervolgen. Mochten deze worden gemaakt, dan zal ik één van de eersten zijn die ze gaat zien. Machete is heerlijke “verstand op nul en genieten” film en zo af en toe zijn dat leuke films om te kijken.

Score: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.