13 (2010)

Soms kan een film extra effect op je hebben als je er helemaal niets van af weet. Ik probeer dit zo veel mogelijk te doen, omdat je dan fris een film kijkt en ook geen verwachtingen hebt. Trailers probeer ik dan ook zo min mogelijk te kijken.

Van 13 wist ik absoluut niets, behalve dat Jason Statham en Mickey Rourke er in speelden. Die namen zijn al voldoende voor me om een film te zien, dus keek er naar uit en ben zeker niet teleurgesteld. Ik zal dan ook proberen in deze review zo min mogelijk over het verhaal te vertellen.

De film introduceert Vince (Sam Riley), een jonge man die, doordat z’n vader in het ziekenhuis is beland, genoodzaakt is het huis te verkopen om de kosten te kunnen betalen. Hij is electricien en hoort bij bij een opdracht de man van het huis over een brief praten waarmee hij veel geld kan verdienen. De man neemt een overdosis en Vince besluit de brief te zoeken en de instructies te volgen zonder dat hij weet waar hij aan begint. Het duurt niet lang voordat hij daar achter komt.

13 is een remake van de Franse film 13 Tzameti, een film die ik niet gezien heb en waar ik dus ook geen vergelijking mee kan maken. Het is een brute film, vooral als je er niets over weet is het initieel schokkend.

Het verhaal is af en toe redelijk voorspelbaar, vooral omdat bepaalde acteurs in sommige scènes zitten kan je de afloop al een beetje raden. Er was een verhaallijn waarin 50 cent en Mickey Rourke speelden die eigenlijk vrij weinig aan het verhaal toevoegde en er wat mij betreft niet in had hoeven zitten. Het einde vond ik echter wel ijzersterk. De keuze voor een relatief onbekende acteur in de hoofdrol was een juiste, aangezien je daardoor jezelf toch afvraagt wat er zal gebeuren. De bekende acteurs spelen hier allemaal bijrollen, dus verwacht niet dat ze constant in beeld zijn.

13 is een prima thriller die de moeite van het kijken waard is.

Score: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.