Skyline (2010)

Na District 9 en Monsters is Skyline de volgende science fiction die voor een relatief laag budget gemaakt is (rond de 11 miljoen, waarvan het grootste gedeelte gespendeerd is aan effecten) en los van een grote studio is gemaakt door een aantal special effects experts.

Is Skyline de volgende District 9 of stelt deze film, net zoals Monsters teleur?

Jarrod (Eric Balfour) en Elaine (Scottie Thompson) reizen naar Los Angeles om Terry (Donald Faison), een oude vriend van Jarrod, op te zoeken voor zijn verjaardag. De volgende ochtend worden ze echter gewekt door een fel blauw licht en begint een heel erg lange dag.
Er wordt al snel duidelijk wat het blauwe licht doet en dat Los Angeles wordt aangevallen door buitenaardse wezens.

Skyline vertoont sterke overeenkomsten met Cloverfield, waarbij de stad ook aangevallen wordt. In Skyline wordt er echter geen gebruik gemaakt van een camera die de karakters zelf gebruiken. De vergelijkingen houden dan ook snel op aangezien we in Cloverfield werden meegenomen op een reis door de stad. Skyline speelt zich echter grotendeels op één locatie af. Die ene locatie is het appartement van één van de regisseurs en ze hadden blijkbaar geen budget om ergens anders te filmen. Wat je op die locatie ziet zijn vooral discussies over het wel of niet verlaten van het appartement en een poging tot wat drama in de onderlinge relaties.

Aan de karakters wordt echter zo weinig tijd besteed dat je eigenlijk bijzonder weinig van ze weet. Eentje is succesvol maar niet eerlijk, eentje is zwanger en eentje weet niet wat hij wil en meer diepgang is er niet. Het zijn geen karakters waar je iets om geeft, waardoor je ook niet echt meeleeft. De film mist hierdoor spanning, zelf wanneer de aliens zich in de buurt begeven. De effecten zien er voor het budget prima uit, maar door een teleurstellend script voelt het geheel aan als een B-film in de trend van Mega Shark vs. Crocosaurus.

Het einde van de film is onverwacht (en niet op een goede manier) en het bevat een scene waarbij kleur een belangrijke rol speelt. Als je het zelf ziet zal je je afvragen waarom iets een andere kleur is en daarnaast bijna moeten lachen om de reactie van één van de hoofdpersonen. Skyline is geen District 9 en is dan ook geen aanrader. Ik kijk niet uit naar het volgende deel en zal die waarschijnlijk overslaan.

Score: 3

5 reacties op “Skyline (2010)

    • De eerste Alien is echt top. Datzelfde gevoel is inderdaad moeilijk in andere films te vinden, maar voor mij is District 9 toch echt één van de beste science fiction films van de afgelopen jaren. Heb je die al gezien en zo ja, wat vond je er van?

  1. Pingback: Legacy (2010) « My Filmviews

  2. De film is best oké om naar te kijken, maar het einde sloeg echt werkelijk nergens op…
    Achteraf denk ik dan ook… Het is een soort porno (Lees:Special Effects), maar geen verhaal… Gemistte kans

Leave a Reply

Your email address will not be published.