Old Boy (2003)

Recensie Oldboy

Stel je voor dat je op een dag van de straat wordt geplukt en in een apartement wordt gezet waar je niet meer uit kan. Je krijgt dagelijks eten door een luik en wordt elke avond met een gas in slaap gebracht. Je hebt geen idee waarom je er zit en hoe lang je er nog zal zitten. Dagen worden weken, weken worden jaren. Pas na 15 jaar wordt je weer op straat gezet. Wat zou het met je doen?

Review Oldboy

Dit is precies wat Dae-su Oh (Min-sik Choi) overkomt en hij is dan ook zeer gedreven om uit te vinden wie hier achter zit en waarom hij zo lang is opgesloten. Hij heeft in het nieuws vernomen dat hij zijn vrouw zou hebben vermoord en kan dus bij niemand aankloppen en moet dus zelf achter de waarheid zien te komen zodat hij wraak kan nemen op de verantwoordelijke.

Deze Koreaanse film vertelt dit donkere verhaal op overtuigende wijze. Min-sik Choi speelt de rol vol overtuiging, waardoor je alleen maar met zijn karakter kan meeleven. Er zijn momenten waarop je je afvraagt of hij niet knettergek is geworden, zoals de scène waarin hij een levende octopus opeet. Het gaat hier niet om special effects, maar is allemaal echt. Het is iets wat een gebruik schijnt te zijn, aangezien ik het ook wel eens op Discovery of National Geographic heb gezien.

Recensie Oldboy

Dae-su Oh komt langzaam achter de waarheid en begint zijn pad van wraak met een hamer als wapen. Het is voor mij het meest bekende beeld wat ik van de film kende en eigenlijk een reden waarom ik de film nooit eerder gekeken heb. Het leek me allemaal veel te grafisch en dat is niet het soort entertainment waar ik graag naar kijk. Gelukkig heeft regisseur Chan-wook Park dezelfde weg bewandeld als Quentin Tarantino in Reservoir Dogs en gebeuren de meeste dingen buiten beeld. Hierdoor vul je zelf de rest in zonder dat het expliciet in beeld wordt gebracht. Het hoogtepunt qua actie is een scène in een gang waarbij Dae-su Oh tegen tientallen handlangers staat en zich hier een weg door moet vechten, het is een fantastisch gechoreografeerde scène, die wel wat overeenkomst vertoond met een bepaalde scène in 300.

Naast de harde actie is ook het verhaal ijzersterk, met een schokkend einde. Het is een film die een grote indruk zal achterlaten.

11 reacties op “Old Boy (2003)

  • Je bent niet de enige. Een erg sterke film die deel uitmaakt van een Revenge trilogie. De andere twee (Sympathy for Mr. Vengeance’ en ‘Lady Vengeance’) heb ik niet gezien.

 1. Pingback: The Good, the Bad, the Weird (2008) « Filmkijker

 2. Pingback: Faster (2010) « Filmkijker

 3. Pingback: I Saw the Devil (2010) « Filmkijker

 4. Pingback: Lady Vengeance (2005) « Filmkijker

 5. Pingback: Sympathy for Mr.Vengeance (2002) « Filmkijker

 6. Pingback: Nameless Gangster (2012) « Filmkijker

 7. Pingback: De Filmkijker Top 100 Films: 40-31 - De Filmkijker

 8. Pingback: Eega (2012) – Recensie | De Filmkijker

 9. Pingback: The Handmaiden (2016) – Recensie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.