The Social Network (2010)

Toen ik de eerste nieuwsberichten las over The Social Network, was m’n eerste reactie die van afkeer. Een film over het ontstaan van Facebook was echt niet iets wat ik wilde zien. De film is dus heel lang onder m’n radar gebleven, totdat ik op Twitter heel erg veel positieve reacties las van andere bloggers las. Op basis van deze reacties ben ik met een “open mind” de film gaan kijken en ik was zeer positief verrast.

Als ik naar de regisseur had gekeken dan had ik waarschijnlijk al eerder kunnen weten dat dit een film is die de moeite waard is. David Fincher heeft namelijk al een aantal goede films op z’n naam staan zoals The Curious Case of Benjamin Button, Fight Club, The Game en Se7en. Hij heeft de ontstaansgeschiedenis van Facebook in een boeiend verhaal weten te verfilmen waarbij ik bijna niet kon wachten om er achter te komen wat er in de volgende scenes zou gaan gebeuren. Wanneer deze film op TV zou worden getoond zou je gek worden van de reclames (zover je dat nu al niet wordt natuurlijk).

Jesse Eisenberg vertolkt de rol van Mark Zuckerberg, de oprichter en programmeur van Facebook. Eisenberg zet hem ijzersterk neer als een geniaal persoon, die echter wel in zijn sociale contacten enigszins contactgestoord lijkt te zijn. Zijn gevoelens over een meisje gooit hij bijvoorbeeld op zijn blog en het duurt ook niet lang voordat hij om zich heen vijanden maakt en onderwerp is van diverse rechtzaken. Het verhaal wordt verteld door middel van die rechtszaken afgewisseld met een groot aantal flashbacks. Dit is op zo’n manier gedaan dat je initieel niet weet waar zo’n rechtszaak over gaat en hier langzaam naar toe wordt gewerkt.

Naast Eisenberg weet ook de rest van de cast prima acteerwerk af te leveren. Zo speelt Justin Timberlake de rol van Sean Parker (uitvinder van Napster, die uiteindelijk ook bij Facebook betrokken raakte) heel zelfverzekerd. In het geval dat je niet behoort tot de 500 miljoen mensen die van Facebook gebruik maken of helemaal niets met al die sociale netwerken hebt, dan nog is The Social Network een aanrader. Het is een verhaal over succes, vriendschap en hard zaken doen dat op zo’n voortreffelijke wijze wordt verteld dat je bijna spontaan een Facebook account aan zou maken om alleen maar te kijken wat Zuckerberg gemaakt heeft en waarom het zo populair is geworden. Kijken dus!

8 reacties op “The Social Network (2010)

 1. Pingback: Black Swan (2010) « Filmkijker

 2. Pingback: Oscar nominaties « Filmkijker

 3. Pingback: Zombieland (2009) « Filmkijker

 4. Totaal waardeloze film….De grote geldschieters blazen de hype op, en de massa loopt erna…pffff…1 punt van 1 ster is ruim voldoende

  • Zoals ook duidelijk is uit m’n review heb ik heel de hype rondom deze film gemist. Het was geen film die ik graag wilde zien, maar het is juist de manier waarop het verhaal is verteld die me persoonlijk pakte.

   Wat is de reden dat je de film niet goed vond?

 5. Pingback: Middle Men (2009) « Filmkijker

 6. Pingback: Recensie: Gone Girl (2014) - De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.