Runaway (2010)

Met een duur van iets meer dan een half uur heeft Kanye West in navolging van Michael Jackson een mini film gemaakt om z’n album My Beautiful Dark Twisted Fantasy te promoten. Heeft de film dezelfde impact als Thriller of Bad destijds hadden?

De film is geschreven door Kanye West en Hype Williams (een regisseur die bekend staat voor z’n extreem dure video’s gedurende de jaren negentig en de film Belly). De twee werkten al eerder samen voor Kanye’s video Gold Digger.

Runaway is in dit geval niet geregisseerd door Williams, maar door Kanye West zelf. Toen Kanye West jonger was heeft hij een tijd op de American Academy of Art gezeten en kan dan ook aardig tekenen en schilderen zoals hij een keer op een special van MTV liet zien. Dit kunstzinnige komt dan ook duidelijk naar voren in Runaway, waarin het verhaal wordt verteld van een engelachtige phoenix die op aarde neerstort en gevonden wordt door Kanye, die haar introduceert aan z’n eigen wereld.

Wanneer ook anderen haar ontmoeten blijkt ze, ondanks haar schoonheid, niet te worden geaccepteerd. De statement die West probeert te brengen is duidelijk, waarom wil de wereld alle dingen die anders zijn veranderen en waarom ziet men niet het mooie er van? Het feit dat hij als hiphop artiest ook anders is (en af en toe controversieel) is, laat hij met deze video ook zien. Ik kan me geen andere videoclips van hiphop artiesten herinneren waarin er een uitgebreide ballet voorstelling zit.

De beelden zijn prachtig en zeer surrealistisch. Of het nu grote explosies zijn, een auto die door het bos rijdt of de phoenix die de wereld aan het ontdekken is, ze zijn allemaal mooi in beeld gebracht. Visueel is het een waar genot om naar te kijken.

De beelden worden ondersteund door nummers van z’n nieuwe album en biedt dus de kans om al verschillende nummers gedeeltelijk te horen. Zelf kijk ik op basis hiervan naar het album uit. Het is trouwens heerlijk om te zien hoe Kanye bezig is op de MPC met alle samples van z’n Power single en een heel erg vette remix er van maakt.

Werkt het geheel ook als film? Het verhaal is zoals boven heel erg makkelijk samen te vatten en er zijn amper dialogen. Het is het soort film die je waarschijnlijk in een filmhuis zou gaan kijken en dat is heel vaak een kwestie van smaak of je daar van kan genieten. Aangezien ik zelf Kanye een zeer geslaagd artiest/producer vindt kon ik van de film genieten, maar als je niets met z’n muziek hebt zal het geheel waarschijnlijk te weinig weten te boeien. De impact van deze film zal dan ook niet hetzelfde zijn als die van Thriller of Bad.

Score: 7

De film is via Youtube te bekijken:

Ben ook zeer benieuwd naar de meningen van anderen, dus laat hieronder jouw mening over Runaway achter.

Eén reactie op “Runaway (2010)

  1. Pingback: Tweets that mention Runaway (2010) « Filmkijker -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.