The American (2010)

Anton Corbijn is één van de beste fotografen van Nederland. Over de jaren heeft hij veel werk gedaan voor bands als Depeche Mode en U2, zowel fotografie als video. Hij heeft de film Control al op z’n naam staan, een film over Ian Curtis. Nu zat hij in de regisseursstoel voor The American. De film gaat over Jack, een Amerikaanse “hitman”. Nadat hij in Zweden voor een onverwachte situatie komt te staan verlaat hij het land en komt uiteindelijk terecht in een klein dorpje in Italië, waar hij een makkelijke opdracht ontvangt.

Als je de poster en de verschillende foto’s voor de film bekijkt zou je al snel denken dat het hier om een actiefilm gaat. Niets is minder waar, aangezien de film maar een beperkt aantal actie scènes bevat en deze vaak gericht zijn op het in beeld brengen van een gespannen situatie in plaats voluit actie.
De film heeft ook geen hoog tempo en lijkt zich bijna aan te passen aan het dorpje waar het is opgenomen. Dit zal niet iedereen kunnen waarderen, maar het past perfect bij de manier waarop het verhaal wordt verteld. Het aantal dialogen is beperkt en Clooney laat zien dat je met je lichaamstaal heel erg veel kan vertellen.
De spanning wordt tegen het einde goed opgebouwd en dit resulteert in een einde dat veel voldoening geeft.

Het is duidelijk te zien dat Corbijn fotograaf is, want de manier waarop hij zijn onderwerpen in beeld brengt is adembenemend. Hij maakt veel gebruik van vaste camera’s en kan daardoor elke keer een prachtige compositie maken. Voor degenen die een beetje fotografie kennis hebben zullen dan ook in de meeste shots de gulden snede vinden, waarbij het beeld in derden wordt opgedeeld en op de denkbeeldige strepen de onderwerpen worden geplaatst waardoor de uiteindelijk foto er veel mooier uit ziet. Zie hier een voorbeeld van een aantal beelden waarbij de gulden snede is toegepast.

The American is niet een film voor iedereen, maar als je niet van de “MTV-generatie” bent of gewoon kan genieten van mooie beelden, dan is het volop genieten.

Score: 8

Eén reactie op “The American (2010)

Leave a Reply

Your email address will not be published.