Red (2010)

Ondanks de bergen adrenaline worden ook actiesterren oud. Dit weerhoudt ze er echter niet van om toch nog actiefilms te maken, zoals we eerder dit jaar al zagen met de Expendables. Daarin speelde Bruce Willis (55) al een kleine bijrol, maar in Red is hij de “leading man” in deze actiekomedie. De rest van de acteurs zijn niet bekend als actiehelden, maar Morgan Freeman (73!), John Malkovich (56), Helen Mirren (65) laten in deze film zien dat ze ook prima met wapens overweg kunnen. Weten deze oudere acteurs nog steeds explosieve actiescènes te maken of wordt het niet eens tijd dat ze langzaam folders over bejaardentehuizen gaan lezen?

Frank Moses (Bruce Willis) was één van de beste agenten die de CIA had, maar is inmiddels al een tijdje met pensioen. De spanning is een beetje uit z’n leven en keuzes die hij moet maken zijn in de orde van “Zal ik m’n kerstdecoratie nu al neerzetten aangezien de buren het ook al hebben staan?”. De enige spanning die hij heeft zijn z’n gesprekken met helpdeskmedewerker Sarah (gespeeld door Mary-Louise Parker). Hij leest de boeken waarover ze verteld en belt regelmatig.

Z’n rustige leven wordt echter plotseling verstoord wanneer een gespecialiseerd team zijn huis aanvalt om hem te vermoorden. Frank laat meteen zien dat hij zijn training niet vergeten is en gebruikt z’n ervaring om korte metten met ze te maken. Hij besluit Sarah op te zoeken (die niet helemaal zeker is of ze hem wel wil ontmoeten), maar wanneer hij in haar huis verschijnt en hij haar meeneemt om haar te beschermen zijn de eerste ervaringen niet positief. Wanneer Frank uitlegt waarom hij dit gedaan heeft vindt Sarah het allemaal heel spannend. Het belangrijkste nu is om uit te vinden waarom ze Frank proberen te vermoorden. Daarvoor heeft hij de hulp van oude vrienden en vijanden nodig die inmiddels ook allemaal met pensioen zijn en ook gezocht lijken te worden. Allemaal zijn ze RED, wat staat voor Retired Extremely Dangerous.

De film biedt een constante stroom aan actie in verschillende steden (het viel gewoon op hoeveel locaties er gebruikt zijn) en verveelt geen moment. Als een groot actiefan was het genieten. Het is duidelijk dat de acteurs veel plezier hebben gehad bij het maken van de film, het spat van het scherm af. Deze film toont ook duidelijk aan dat je zelf op wat oudere leeftijd nog steeds spectaculaire shootouts kan maken. John Malkovich speelde in deze film m’n favoriete rol, namelijk van een ex-agent die heel paranoïde is geworden door allerlei tests die op ‘m uitgevoerd zijn. De manier waarop hij op het vliegveld een vrouw aanspreekt is hilarisch.

Enige minpuntje vond ik de afronding van het verhaal. Dit voelde een beetje onverwacht en plotseling aan. Nu was ik volop aan het genieten en had de film nog langer mogen duren, dus dat verklaart ook misschien dat gevoel een beetje.
Ik vond Red beter dan the Expendables, met meer grappen en een verhaal dat veel beter is. In prima film voor de actiefan dus!

Score: 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.