Scott Pilgrim vs. the World (2010)

Degenen die m’n review van Youth in Revolt gelezen hebben, weten dat ik het een beetje gehad heb met Michael Cera. In elke film lijkt hij gecast te worden als onzekere tiener (hij is al 22), die na heel erg onhandig te zijn uiteindelijk het meisje van z’n dromen in z’n armen weet te sluiten. Het is jammer om te zien, omdat ik van mening ben dat hij best andere soort rollen zou kunnen spelen. Biedt Scott Pilgrim vs. the World aan Cera de mogelijkheid om een andere kant te tonen? Ja en nee.

Scott Pilgrim is gebaseerd op een serie comics (waar ik overigens zelf nooit van gehoord had, maar mijn kennis van strips gaat niet verder dan wat ik in m’n jeugd las (Donald Duck, Suske en Wiske, Storm en wat andere zaken). Scott is een jongen die nog studeert en in z’n vrije tijd in een bandje speelt. Hij is aan het daten met Knives Chau, maar vergeet haar helemaal als hij Ramona Flowers ziet, letterlijk het meisje uit z’n dromen. Om haar hart te kunnen winnen moet hij eerst echter haar 7 exen verslaan in gevechten tot de dood. Initieel neemt hij dit niet serieus, maar wanneer de eerste ex verschijnt is hij genoodzaakt het gevecht aan te gaan.

De film is sterk beïnvloed door games en comics. Dit zie je in elk detail terug, wanneer de telefoon gaat of er op een deur wordt geklopt zie je de letter van het geluid, wanneer Scott samen met zijn band (Sex Bob-omb) speelt zie je de geluidsgolven. Het zijn leuke effecten die zeer origineel zijn. Hetzelfde is het geval met de game invloeden. De gevechten worden in sommige shots als de klassieke 2d vechtspellen getoond, bij het verslaan van een tegenstander verdwijnt hij en verschijnen er muntjes en er worden heel erg veel klassieke game geluiden gebruikt. De opening met het Universal logo ziet er uit als een klassiek NES spel, met de daarbij behorende muziek in 8-bit formaat en er verschijnt zelf een 1-up ergens tijdens de film. Dus in dat opzicht is er voor de comic book en game fans al genoeg om van te genieten.

De gevechten zijn echt fantastisch in beeld gebracht. Ze zijn uiterst dynamisch en je zou denken dat Michael Cera al meerdere martial arts films op z’n naam heeft staan. Een kant die we dus nog niet eerder van hem gezien hebben. Buiten de actie scènes speelt hij echter de rol die hij altijd speelt, maar door het interessante verhaal en genoeg andere boeiende personages irriteerde ik me er bij deze film totaal niet aan. Het paste op de één of andere manier gewoon goed bij Scott Pilgrim.

Het acteerwerk van de gehele cast is goed. Het viel me op hoe jong Anna Kendrick er hier uitzag ten opzichte van haar rol in Up in the Air.

Scott Pilgrim vs. the World is een film die ik dan ook met een grote grijns op m’n gezicht heb zitten kijken. Het verhaal zit goed in elkaar, de gevechten zijn leuk om te zien en het geheel blijft boeien. Weer een grote aanrader dus!

Score: 9

2 reacties op “Scott Pilgrim vs. the World (2010)

  1. Pingback: De vele gezichten van… Brie Larson | De Filmkijker

  2. Pingback: Baby Driver (2017) – Recensie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.