Crime in the Streets (1956)

“De jeugd van tegenwoordig! Toen ik zo jong was, was het allemaal anders!” Is dat echt het geval of vergeet je als je ouder wordt hoe het echt was? Crime in the streets laat zien dat ook in de jaren 50 hangjongeren waren die overlast veroorzaakten. In dit geval vormen ze een gang die een buurt angst aanjaagt. De groep wordt geleid door Frankie, die weinig kan hebben en er niet tegen kan als hij wordt aangeraakt. Hij irriteert zich zo sterk aan de bovenbuurman dat hij voorstelt om ‘m te vermoorden. De buurt heeft echter ook een sociaal medewerker die probeert door aandacht aan de jongeren te besteden veranderingen voor elkaar te krijgen.

Het is duidelijk dat Crime in the Streets op een indoor set is opgenomen. Wanneer het acteren goed is en er goede geluidseffecten, voldoende gebeurt geeft dit niet. Hier is het echter zo duidelijk dat het voelt alsof je naar een slecht toneelstuk zit te kijken. Een aantal acteurs acteert zo overdreven dat ze op je zenuwen werken en eigenlijk karikaturen worden. De enige die wel indruk maakte was Sal Mineo, die Angelo ‘Baby’ Gioia speelde. Hij heeft trekken die me sterk aan Marlon Brando deden denken. Helaas is deze acteur op relatief jong leeftijd doodgestoken.
Met het verhaal hebben de schrijvers duidelijk een message willen brengen, namelijk dat de jeugd nog kan worden gered door met ze te praten en naar ze te luisteren. Dit ligt er een beetje te dik op waardoor het heel belerend overkomt. Naast de slechte set en het overdreven acteren zorgen dit voor een niet al te goede film.

Score: 5

2 reacties op “Crime in the Streets (1956)

Leave a Reply

Your email address will not be published.