Charlie Wilson’s War (2007)

Het is niet vaak dat films gebaseerd op iemand zijn leven grappig zijn. I Love you Philip Morris is hier een voorbeeld van, maar Charlie Wilson’s War is dat ook, ondanks het serieuze onderwerp van de spanning in Afghanistan tussen de lokale bevolking en Rusland.

Charlie Wilson (Tom Hanks) is een Texaanse politicus die in het Amerikaanse congres zit en een zeer luxe leven heeft. Hij houdt van drinken, vrouwen en drugs en neemt het er dan ook van. Wanneer hij een verslag op TV ziet over de situatie in Afghanistan verandert er iets hem. Hij komt er achter dat Amerika zeer weinig geld steekt in het verdrijven van de Russen uit Afghanistan en besluit hier iets aan te doen.

Hierbij krijgt hij steun van Joanne Herring (Julia Roberts) die, alhoewel ze geen politicus is, wel op het politieke vlak begeeft en hier en daar aan de juiste touwtjes kan trekken. Er is ook hulp vanuit de CIA, namelijk door Gust Avrakotos (Philip Seymour Hoffman), die zich binnen de CIA weinig aantrekt van de personen boven hem. Samen proberen ze er voor te zorgen dat het budget dat voor Afghanistan beschikbaar is, wordt verhoogd.

Zowel Roberts als Hanks acteren goed, maar het is Hoffman die de show weet te stelen in elke scene waarin hij speelt. De dialogen zijn zo scherp geschreven dat je bij wijze van spreken niet te dicht bij de TV moet zitten. De situaties zijn af en toe hilarisch, zoals de eerste scene waarin Avrakotos en Wilson elkaar voor het eerst ontmoeten.

De film laat zien wat voor verschil één persoon kan maken (iets wat bijvoorbeeld Daniel Ellsberg ook deed) en dat het vaak meer gaat om wie je kent dan het volgen van officiële wegen. Wilson was geen heel bekende politicus en daar heeft hij goed gebruik van gemaakt. Charlie Wilson’s War is een leuke film, met scherpe, grappige dialogen en een boeiend verhaal. Deze film is dan ook zeker aan te raden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.