Green Zone (2010)

Na de Bourne trilogie heeft Matt Damon, samen met regisseur Paul Greengrass, bewezen dat hij een veelzijdig acteur is die het ook goed doet in actiefilms. De twee hebben voor Green Zone ook weer de handen ineen geslagen en hebben als setting Irak kort na de inval van Amerika gekozen. Is dit Jason Bourne in het midden oosten of weet de film een eigen identiteit te creëren?

Roy Miller (Matt Damon) is in deze film een legerofficier die samen met zijn team verschillende locaties afgaat om te kijken of er WMD’s (Weapons of Mass Destruction) verborgen zijn. Wanneer hij keer op keer merkt dat de locaties niet veilig zijn en er zich geen wapens
bevinden besluit hij te onderzoeken of de informant, die de locaties aan heeft gewezen, wel juiste informatie levert. Hij legt contact met Martin Brown (Brendan Gleeson), een CIA agent die hem wat meer kan vertellen. Desondanks moet Miller verder met locaties onderzoeken. Daar wordt hij aangesproken door iemand die meer informatie heeft over de verblijfplaats van één van de belangrijkste militaire leiders. Miller besluit hierop actie te ondernemen en het is het begin van een lange zoektoch naar deze leider, maar ook naar de waarheid.

Paul Greengrass heeft met de Bourne trilogie laten zien hoe je actie op een realistische en spannende manier kan schieten. Die manier van actie in beeld brengen had zelfs zoveel invloed dat de nieuwe Bond films wel heel veel overeenkomsten vertoonden.
Ook in Green Zone maakt Greengrass van dezelfde technieken gebruik en het resulteert in een rauwe blik op de actie.
Hierdoor krijg je als kijker het onveilige gevoel dat Miller heeft wanneer hij ‘s nachts door de straten van Baghdad loopt (die scènes zijn overigens in Marokko gefilmd). Het resultaat is een spannende thriller waarbij het gevaar van alle kanten kan komen en je dus op het puntje van je stoel zit.
Damon weet weer te overtuigen en speelt zijn rol voortreffelijk.

Green Zone is een geslaagde actie thriller die goed op eigen benen weet te staan en behalve het camerawerk geen overeenkomsten heeft met de Bourne trilogie. De actie en het verhaal zijn boeiend en Damon en Greengrass hebben weer een geslaagde film gemaakt.

Score: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.