The Experiment (2010)

Hoe zit de menselijke psyche in elkaar? Zijn we wel zo beschaafd als we ons doen voorkomen? Hoe veel tijd is er nodig voor dat we ons van alle beschaving ontdoen en anderen slecht behandelen? Het zijn interessante vragen die misschien moeilijk te beantwoorden zijn.
The Experiment is losjes gebaseerd op het “Stanford prison experiment” waarbij studenten willekeurig ingedeeld werden als bewaker of gevangene met de opdracht om een “gevangenis” te runnen. Het experiment zou 2 weken duren, maar moest al voortijdig afgebroken worden omdat de bewakers hun gevangenen zeer slecht behandelden en dit ethisch niet meer door de beugel kon.
The Experiment is wat betreft setup bijna hetzelfde, al gaat het hier niet om studenten, maar om mensen die gereageerd hebben op een advertentie in de krant.

Het resultaat is een zeer donkere film, waarin de kijker ook zeker geschokt zal zijn door echte beelden die redelijk aan het begin worden getoond aan Travis (Adrien Brody). Grappig detail is dat daarbij ook de nepbeelden gebruikt zijn van Piet Paulusma die door een auto word aangereden. Ook al weet je dat deze beelden niet echt zijn, de rest van de beelden zijn dit wel en zijn zeer gewelddadig en gruwelijk te noemen.
Uiteindelijk begint het experiment en zien we de psychische impact die het experiment op zowel gevangenen (onder leiding van Brody) en de bewakers (onder leiding van Forest Whitaker) heeft.
De bewakers krijgen een aantal simpele regels waaraan ze moeten voldoen. Doen ze dit niet dan zal er een rode lamp gaan branden en worden ze niet voor hun deelname betaald.
Het toont aan dat een paar simpele regels en een flink geldbedrag genoeg zijn voor mensen om te veranderen in beesten.

Wat ik jammer vond aan deze film is dat de kant van de onderzoekers die het experiment leiden totaal niet aan bod komt. Dit gebeurt slechts heel kort na het experiment. Hierdoor mist de film een extra dimensie die de film een stuk beter had kunnen maken. Nu is het eigenlijk alleen de “strijd” tussen de twee kampen zonder dat je weet welke discussies er aan de andere kant van de camera’s die het experiment filmen plaats vinden. De film bevat nog een verhaallijn over de romance van Travis die eigenlijk niets toevoegd aan de film en wat mij betreft er niet in hoefde te zitten.

The Experiment was niet de film die ik verwachte en liet veel mensonterende zaken zien. Het is dan ook geen film waar je lekker voor gaat zitten. Als een blik in de menselijke psyche is het echter interessant, maar ook niet meer dan dat.

Score: 6

2 reacties op “The Experiment (2010)

  1. Pingback: ‘The experiment’. | portfoliolisanne

  2. Pingback: Experimenter (2015) – Recensie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.