Exit Through the Gift Shop (2010)

Street art is een vorm van kunst die de laatste jaren steeds groter is geworden. De kunstwerken zijn meestal zeer tijdelijk omdat ze vaak door de autoriteiten als vervuiling/graffiti worden gezien. Het is een feit waar deze straatkunstenaars echter geen probleem mee hebben. Thierry Guetta is geen straat kunstenaar, maar omdat hij alles in z’n leven filmt en regelmatig mee ging met zijn neef, beter bekend als Space Invader die overal ter wereld tegels met daarop de bekende aliens uit het gelijknamige spel komt hij in contact met deze vorm van kunst. Hij leert steeds meer artiesten kennen en weet elke keer toestemming te krijgen om met ze mee te gaan en hun activiteiten te filmen. Hij leert er steeds meer over en er is 1 straatkunstenaar die hij nog niet heeft weten te filmen, namelijk Banksy.

Banksy is de meest bekende straatkunstenaar die het al jaren lukt om zijn echte identiteit verborgen te houden. Hij is zo bekend geworden omdat hij elke keer een duidelijke statement (vaak ook met een knipoog) weet te maken over bepaalde situaties. Zo heeft hij zelfs de muur die in Israël is neergezet gebruikt als zijn canvas om een politieke statement te maken.
Door omstandigheden lukt het Thierry om eindelijk met hem in contact te komen en zelfs met hem mee te mogen. De film lijkt zich dan voornamelijk op Banksy te richten, maar al snel wordt Thierry het onderwerp van de film. Thierry is zo’n excentrieke man die zich zo vast lijkt te bijten in zaken dat je tegen het einde van deze documentaire jezelf af gaat vragen of er niet toevallig een steekje bij ‘m los zit (een stukje waarin hij de prijzen van kunstwerken noemt is bijna surrealistisch).

Er is veel discussie over deze documentaire en dan met name de vraag of de documentaire echt is of dat het een statement is van Banksy richting de kunstwereld, die inmiddels bereid is tonnen uit te geven aan zijn kunst, dat het populair zijn van een artiest niet hoeft te betekenen dat z’n werken goed zijn.
Los van hoe je deze vraag beantwoord (zelf ben ik van mening dat het gewoon een documentaire is) biedt Exit Through the Gift Shop heel veel kijkplezier en een zeer interessante blik in de wereld van de straatkunst en Guetta. Een blik die entertained, boeit en je zal verbazen. Wat mij betreft een documentaire die je niet mag missen!

Score: 8

5 reacties op “Exit Through the Gift Shop (2010)

  1. Pingback: Oscar nominaties « Filmkijker

  2. Pingback: Inside Job (2010) « Filmkijker

  3. Pingback: F for Fake (1974) « Filmkijker

  4. Pingback: Recensie: Banksy Does New York (2014) - De Filmkijker

  5. Pingback: Saving Banksy (2017) – Recensie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.