The Karate Kid (2010)

Voordat ik m’n mening over deze film geef moet ik eerst toegeven dat ik me nog maar weinig herinner van het origineel uit 1984. Heb nog even naar de trailer gekeken, maar zelf toen herkende ik bijna niets. Het is dus heel lang geleden dat ik die versie gezien heb. Aangezien deze film toch vooral voor de jeugd gemaakt is zullen er waarschijnlijk zeer weinig jongeren in deze doelgroep zitten die het origineel wel kennen. Een vergelijking zal ik dan ook niet maken. De nieuwe Karate Kid is een remake, die het basis idee van het origineel neemt en het op een iets andere wijze invult.
Dre Parker (Jaden Smith) gaat samen met z’n moeder naar China toe zodat ze daar aan haar nieuwe baan kan beginnen. Hij heeft z’n Chinees niet zo goed geoefend en komt dus als buitenstaander in een vreemde wereld terecht.

Hij legt al wel snel contact met anderen, maar krijgt het ook aan de stok met een lokale jongen die hem flink in elkaar trapt. Hij komt in contact met de concierge in het gebouw (een rol van Jackie Chan) en komt er achter dat deze wel heel goed in Kung Fu is en vraagt hem dan ook om het hem te leren zodat hij terug kan vechten.

Het is bij dit soort films natuurlijk voorspelbaar hoe het verhaal zal lopen (en natuurlijk horen er bij dit soort films een montage in van de training), maar het geheel is mooi in beeld gebracht. De sets zien er goed uit en er is gekozen voor een aantal zeer mooie lokaties (waaronder de Grote Muur en de verboden stad).

Dit is de eerste film die ik van Jaden Smith heb gezien (The Pursuit of Happyness heb ik nooit bekeken), maar ik was zeer onder de indruk van zijn acteerprestaties. Hij weet op de juiste wijze zijn emoties te tonen en weet te overtuigen. Wanneer hij zo blijft acteren verwacht ik dat hij net zo’n grote ster zou kunnen worden als zijn vader. Jackie Chan laat in deze film zien dat hij zonder zijn komedie ook een prima acteur is.

The Karate Kid is een zeer geslaagde remake die me prima heeft weten te entertainen. Ik hoop alleen dat ze niet hierop ook weer een oneindig aantal vervolgen gaan maken, want dat is niet nodig. Deze film voelt aan als een goed samenhangend, afgerond geheel. Leuk voor zowel jong als oud.

Score: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.