Four Lions (2010)

Zelfmoordterrorisme is iets waar de wereld de afgelopen jaren helaas steeds bekender mee is geworden. Natuurlijk kent iedereen de beelden en het is dan ook een onderwerp waar ik maar weinig films over ken (Paradise Now is de enige die me te binnen schiet). Als je er een film over zou maken dan zou het waarschijnlijk een film zijn waarbij je de kant van de terrorist laat zien zodat de kijker mogelijk een inzicht krijgt in de beweegredenen. Wat je niet verwacht is dat je over dit onderwerp een komedie maakt. Dat is echter wel het geval met Four Lions, waarmee de makers een hilarische komedie weten af te leveren.

Four Lions volgt een stel Britse extremisten die van plan zijn een aanslag te plegen. Op welk doel die aanslag gericht zou moeten zijn is iets waar ze echter moeilijk uitkomen, maar wanneer je doelen als een moskee, het internet en drogisterijen hoort wordt al snel duidelijk dat het stel niet uit de meest knappe koppen bestaat. De film toont hoe ze hun aanslag voorbereiden, hoe ze de bekende video’s opnemen (inclusief bloopers) en de uiteindelijke uitvoer van het plan. Het geheel is echter met zoveel humor overgoten dat je eigenlijk alleen maar, ondanks het serieuze onderwerp, constant in een deuk ligt over wat voor stommiteiten ze nu weer begaan.

Wat voorbeelden van dialogen:

Barry: What’s with the gun?
Waj: Proper replica man.
Barry: It’s too small man!
Waj: Not too small, brother. Big hands!

Omar: You’re confused bro.
Waj: I’m not confused brother! I just took picture of my face, and it’s deffo not my confused face.

Het is een tijd geleden dat ik zo hard heb moeten lachen bij het kijken van een komedie. De dialogen zijn soms te bizar voor woorden en een aantal leden te dom om zelf na te kunnen denken. Het is een komedie die ik zeker vaker zal bekijken en die aan m’n lijstje van favoriete komedies (naast Dumb and Dumber en Kung Pow) zal worden toegevoegd. Wat mij betreft dus een absolute aanrader!

Score: 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.