The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers (2009)

Tot voor kort wist ik niets over de “Pentagon papers”. Ze zijn gepubliceerd voordat ik geboren ben. Ook van de oorlog in Vietnam wist ik niet veel (behalve dan wat goede films en series die zich daar afspelen). Deze documentaire vertelt het verhaal van Daniel Ellsberg, die besloot om het volk te informeren over de beslissingen die de regering had genomen over de oorlog. Hij kopieerde handmatig honderden geheime documenten en distribueerde ze naar de kranten. Het resulteert in een zeer sterke documentaire met een krachtige boodschap.

Daniel Ellsberg vertelt z’n eigen verhaal. Hij praat over de redenen waarom hij het gedaan heeft en wat er met hem na de publicatie gebeurt is. Hij is vervolgd en liep de kans om voor jaren in de gevangenis te belanden.
Naast Elssberg worden ook zijn familie en vrienden geïnterviewd, waar hij nauw mee heeft samengwerkt. Ellsberg is een man die dingen wilde veranderen en dat gedaan heeft.

Wat het meest indruk op me heeft gemaakt terwijl ik de documentaire keek was het moment dat Ellsberg het volgende zegt:

I’ve come to realise the fear of being cut out from the group of people you respect and whose respect you want and normally expect, that keeps people participating in anything no matter how terrible.

Dit is namelijk iets dat je overal ziet. De druk om ergens toe te behoren en deel uit te willen blijven maken van een groep zorgen er voor dat dingen niet veranderen. Of je nu voor de overheid werkt, in een groot bedrijf of lid bent van een club, de meeste mensen durven niets te zeggen over iets waar ze het niet mee eens zijn. Dit is meestal uit angst voor het geen carriere te kunnen maken of buiten gesloten te worden.
Helaas is het een van de feiten waar iedereen mee leeft (denk dat het niet moeilijk is om voor jezelf een voorbeeld te verzinnen). Gelukkig zijn er inspirerende mensen als Daniel Ellsberg die het risico willen nemen om alles te verliezen en te vechten voor iets waar ze van mening zijn dat het juist is. Het zet je wel tot nadenken over de dingen die je zelf zou kunnen veranderen.

Wikileaks heeft recentlijk een groot aantal documenten over de oorlog in Afghanistan gepubliceerd, die waarschijnlijk door Bradley Manning beschikbaar zijn gesteld. Volgens Wikipedia hoopte hij dat de video’s en documenten zouden resulteren in wereldwijde discussies en veranderingen. Alhoewel de documenten initieel wel op nieuws kwamen lijkt het erop dat ze al weer vergeten zijn. Natuurlijk is de situatie nu totaal anders (mede door de “overload” aan informatie). Mensen zijn ook niet zo boos over die oorlog als men destijds in Vietnam was (waar overigens het aantal Amerikaanse aantal slachtoffers vele malen groter was dan in Afghanistan het geval is).
Wat Manning wel heeft laten zien is dat er meer mensen als Daniel Ellsberg zijn, die bereid zijn het risico te nemen om alles te verliezen. Eén persoon kan het verschil maken en dat bewijst deze film. Het is een inspirerende boodschap en documentaire die je moet hebben gezien.

2 reacties op “The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers (2009)

  1. Pingback: Charlie Wilson’s War (2007) « Filmkijker

  2. Pingback: The Post (2017) – Recensie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.