Baseline (2010)

Danny (Freddie Connor) is een uitsmijter die zichzelf het werk niet voor altijd ziet doen. Hij spaart al tijden geld op om uiteindelijk zelf een club te kunnen beginnen. Hij weet al tijden het rechte pad te volgen, maar dit neemt een wending als hij het leven van een lokale gangster redt.
Zijn beste vriend Paul (Gordon Alexander) heeft het minder goed. Hij is gokverslaafd en heeft dan ook veel schulden. Het lukt hem elke keer om betaling uit te stellen, maar het lukt hem niet ze af te lossen. Danny en Paul belanden uiteindelijk in een situatie waardoor hun vriendschap, relaties en hun eigen normen en waarden op de proef worden gesteld. Het is aan hen om moeilijke keuzes te maken.

Baseline is een harde Britse gangsterfilm die geweld in beeld brengt zoals dat bij dit soort films hoort. Of het nu een ondervraging is van een lid van een andere gang of een afrekening, ze worden allemaal expliciet en rauw in beeld gebracht.

Het verhaal mag misschien redelijk standaard zijn (sommige plotwendingen zie je waarschijnlijk al aankomen), maar Freddie Connor weet de film te trekken en je als kijker echt mee te slepen in zijn verhaal. Hij wil op het rechte pad blijven, maar krijgt het daar moeilijk mee door de omgeving waarin hij werkt en de mensen die hij kent.

Jamie Foreman deed me als gangsterbaas Terry heel erg denken aan Alan Ford in Snatch. Hij heeft dezelfde aggresieve manier van zaken gedaan krijgen en neemt geen genoegen met een nee.

Als je van gangsterfilms houdt dan zou je Baseline zeker een kans moeten geven. Het acteren is prima, de setting is donker en er is genoeg geweld en spanning in de verschillende relaties tussen de karakters om je voor iets meer dan anderhalf uur bezig te houden.

Score: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.