Salt (2010)

In de tijd van de koude oorlog (maar ook erna) was Rusland de standaard “bad guy” in films. Toen de dreiging van Rusland was verdwenen ging Hollywood op zoek naar een nieuwe vijand en kwam uiteindelijk uit op terroristen die vaak uit het midden oosten kwamen. Met Salt is men er echter in geslaagd om de dreiging van Rusland weer helemaal terug te brengen. De timing van de film leek perfect gepland met de actualiteit toen in juni een aantal russische spionnen, die al jaren in Amerika woonden, werden opgepakt. Dit is ook het uitgangspunt van Salt. Dit is op zo’n manier uitgewerkt dat je de dreiging van toen meteen weer voelt.

De film zou eerst Edwin E. Salt gaan heten. Origineel was het niet Angelina Jolie die de hoofdrol zou spelen, maar Tom Cruise. Toen bekend werd dat hij niet langer aan de film zou werken werd hij door Jolie vervangen. Een goed keuze, want alhoewel ik niet zo’n fan ben van haar films (vind haar te weinig uitstraling hebben), verraste ze me hier. Ze schijnt het grootste gedeelte van haar eigen stunts te hebben gedaan en komt over als een erg sterke vrouw. Ze laat heel af en toe haar gevoelens laat zien en Jolie doet dit met minimale bewegingen, maar toont daarmee wel precies wat er in omgaat. Dat maakte indruk op me.
Waarschijnlijk is Salt zo sterk omdat de rol origineel voor een man geschreven is. Ze is keihard, goed met wapens en kan prima vechten.

Het resultaat is een actiefilm, die ondanks zijn lengte van 100 minuten veel korter aanvoelt. Weer een aanrader!

Score: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.