Split Second (1992)

London, een alternatief 2008. Door de opwarming van de aarde zijn grote delen van London onder water komen te staan. Rutger Hauer is Harley Stone, een agent die jaren geleden zijn partner is kwijtgeraakt. Hij zit al een tijd achter de moordenaar van zijn partner aan en kan aanvoelen wanneer hij in de buurt is. Hij werkt graag alleen, maar Harley krijgt een nieuwe partner toegewezen. Hij zet echter zijn zoektocht voort. Naar aanleiding van nieuwe moorden komen ze steeds dichter bij de dader en blijkt de moordenaar heel erg anders zijn dan verwacht.

De sets zijn functioneel en het gevoel dat Londen geteisterd wordt door water wordt goed weergegeven. Ik vind het altijd leuk om te zien hoe men over de toekomst denkt bij het maken van science fiction. De film is gemaakt in 1992 en het was toen al wel duidelijk dat de opwarming van de aarde toen ook al speelde. De visie op 2008 is leuk om te zien, maar je ziet aan alles wanneer het gemaakt is, vooral in één van de eerste scenes in een discotheek. De muziek en kledign zijn typisch voor de periode.

Split Second voelt aan als een slechte mix tussen Blade Runner en Alien, vooral wanneer je de moordenaar ziet wordt dit gevoel benadrukt. Het gevecht met hem had zo veel meer kunnen zijn, vooral met het gegeven dat Harley hem aanvoelt.
M’n verwachting waren niet te hoog, maar aangezien Rutger Hauer er in speelde wilde ik ‘m toch zien. Helaas stelde de film toch teleur.

Score: 4

Leave a Reply

Your email address will not be published.