The Expendables (2010)

Recensie The Expendables

Actiehelden. Stoere gasten die in hun eentje hele legers kunnen verslaan, ongezonde dingen doen, snelle auto’s rijden en natuurlijk altijd mooie vrouwen in de buurt hebben. De jaren tachtig en begin jaren negentig hebben veel goede actiefilms opgeleverd en een groot aantal bekende sterren. Ik ben met de films opgegroeid en heb heel veel films gezien van Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone. Maar ook de vechtfilms van Jean-Claude van Damme, Steven Seagal en Eric Roberts (Best of the Best). Het waren stuk voor stuk “high adrenaline” films die niet altijd een even goed verhaal hadden, maar het goed maakten met de actie. Na deze hausse in actiefilms leek dit soort films niet zo populair meer.

De verhalen werden een stuk serieuzer en de lol die de films van toen hadden leek te verdwijnen. Natuurlijk waren er nog steeds actiehelden, denk aan James Bond en Jason Bourne, maar ze misten het gevoel van de films van eerder. Ik heb nog nagedacht of er op het moment nog sterren zijn die vergelijkbaar zijn met de sterren van toen. Er schoten me er maar weinig te binnen. De enige acteurs die dat soort films nog maken zijn Dwayne Johnson en Jason Statham.
Gelukkig heeft Stallone dit ook gezien en besloten weer een “ouderwetse” actiefilm te maken. Om te verzekeren dat fans van dit soort films zijn film zouden zien heeft hij een geniaal idee gehad en dat is om alle grote sterren van toen (en nu) rollen in zijn film aan te bieden. Het aantal acteurs dat ja heeft gezegd was zo hoog dat de wanneer je alle namen ziet je bijna niet kan voorstellen dat dit een echte film is. Dolph Lundgren, Eric Roberts, Jason Statham, Jet Li, Mickey Rourke, Randy Couture, Steve Austin, Sylvester Stallone, Terry Crews, Arnold Schwarzenegger en Bruce Willis (deze laatste twee zijn slechts kort in één scene te zien) spelen allemaal mee. Ik keek dan ook heel erg uit naar deze film. M’n verwachtingen waren aan de ene kant hoog gespannen met zo’n cast, maar tegelijkertijd verwachtte ik een niet al te goed verhaal, iets wat normaal is voor films met veel testosteron.

De film voldeed aan m’n verwachtingen van een niet al te goed verhaal. Dat is ook niet echt nodig. Het enige wat echt belangrijk is, is dat er een reden moet zijn om alles en iedereen overhoop te knallen. Daar is men prima in geslaagd. De actiescènes zien er spectaculair uit met veel explosies en vuurgevechten. De humor is ook aanwezig, maar had nog iets meer mogen zijn.
De scène waarin de grootste 3 actiesterren (Stallone, Willis, Schwarzenegger) samen op het doek verschijnen was leuk om te zien. Schwarzenegger en Stallone maken weer de plaagstootjes die ze al jaren in hun film onderling maakten.

Als je van actiefilms houdt dan is het een film die je gewoon moet zien. Ik heb er dan ook geen spijt van dat ik er naar toe ben geweest, maar m’n verwachtingen waren uiteindelijk toch te hoog. Alhoewel er genoeg actie is, waren er een aantal waar ik het gevoel had dat er iets miste, pas tegen het einde zag ik de actiescènes waar ik naar uitkeek. Het is zeer waarschijnlijk dat er een Expendables 2 zal gaan komen en ik weet dat ik daar ook heen zal gaan, want het maakt me niet uit hoe slecht het verhaal is. Met zo’n cast en genoeg explosies ben ik weer heel snel tevreden. De score doet er bij dit soort films dan ook niet zo toe.

3 reacties op “The Expendables (2010)

  1. Ben wel erg benieuwd. ik schat de film om eerlijk te zijn in als zeer matig. Maar zoals jij het zegt, moet je waarschijnlijk niet teveel verhaal verwachten en gewoon genieten van de nostalgie!

  2. Pingback: Red (2010) « Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.