West Coast Theory (2009)

De westkust van de VS is er in geslaagd een aantal grote rap artiesten en klassieke albums te produceren. N.W.A., Ice Cube, Dr.Dre, Snoop Dogg en Cypress Hill zijn slechts een paar voorbeelden. Het geluid is uniek en wordt ook gebruikt door artiesten die niet daar opgegroeid zijn zoals Eminem en 50 Cent. Er is een bepaalde vibe die moeilijk in woorden te beschrijven is. Wanneer je het hoort herken je het geluid, vaak heel erg laid back, maar some ook verschrikkelijk rauw. West Coast Theory is een documentaire over de producers achter veel bekende hits. Het probeert de verschilende aspecten van muziek productie te laten zien.

Veel producers (Fred Wreck, Jelly Roll, DJ Muggs, DJ Revolution, DJ Babu, Evidence) en artiesten (Snoop Doog, Too $hort, Will I Am, B-Real and Xzibit) zijn geïnterviewd. Er wordt getoond terwijl ze beats maken, ze leggen uit hoe nummers gemixed worden en hoe bepaalde instrumenten werken. De documentaire is opgedeeld in verschillende onderwerpen, maar de documentaire (exclusief de extra’s) is slechts 60 minuten lang. Hierdoor wordt er geprobeerd te veel te laten zien terwijl er niet genoeg tijd voor wordt vrijgemaakt. Het resultaat hiervan en de snelle afwisseling van artiesten en producers zorgt dat het geheel niet genoeg samenhang heeft. Er kan niet diep genoeg op onderwerpen in worden gegaan om indruk te kunnen maken. Er moeten uren beeldmateriaal geschoten zijn voor deze documentaire en wanneer de film langer was geweest dan had het resultaat beter geweest. Sommige artiesten komen voor minder dan een minuut in beeld (zoalsToo $hort, Xzibit en Will I Am).

Natuurlijk ligt de focus op de producers, muzikanten en geluidsmensen. Het is inspirerend om ze hun ding te zien doen. Toen ik een jaar of 17 a 18 was maakte ik ook beats met Fasttracker (en later met Fruity Loops), schreef teksten en heb zelfs een paar keer opgetreden.
Na een tijd had ik andere interesses en ben ik daarmee gestopt, maar de liefde en interesse in het maken van muziek en de energie dat het je kan geven blijft me fascineren. Nadat ik de documentaire had gezien had ik niet het gevoel veel te hebben geleerd, wel veel liefde voor de muziek gezien. Ik had graag gezien dat de documentaire langer was en meer focus had op minder onderwerpen. Het eindresultaat stelde teleur ondanks de interessante onderwerpen.

Score: 5

Leave a Reply

Your email address will not be published.