State of Play (2009)

Cal McAffrey (Russel Crowe) is een journalist bij The Washington Globe, een oude rot in het vak die de opkomst van blogs als aantasting ziet op de journalistieke integriteit. Tijdens z’n studie had hij goede banden met Stephen Collins (Ben Affleck), die inmiddels senator is en bezig is met een publiek onderzoek naar de privatisering van het leger. Wanneer de assistente van Collins plotseling overlijdt en duidelijk wordt wat het effect op de senator is, duikt de media op hem en onstaat er een media hype. Om te ontsnappen klopt Collins aan bij McAffrey en legt hij uit dat de dood van z’n assistente geen ongeluk kan zijn geweest. Voor McAffrey genoeg reden om een onderzoek te beginnen naar de ware toedracht, waarin hij er langzaam achter komt dat dit een groot verhaal is waarbij hij tot de grenzen van zijn vriendschap moet gaan om achter de waarheid te komen.

State of Play is een spannende thriller, waarbij politieke intriges en goed journalisme een belangrijke rol spelen. De spanning wordt door de verschillende ontdekkingen langzaam opgebouwd en het kleine aantal actiescènes zorgt er voor dat de film gefocussed kan blijven op het acteerwerk en het web van intrige. Crowe werkt samen met Rachel McAdams, die goed uit de verf komt als de initieel vervelende blogger, maar uiteindelijk een kans van Cal krijgt.
Origineel zouden de hoofdrollen in State of Play door Brad Pitt en Edward Norton worden gespeeld, maar door de schrijversstaking in 2007 en verder oponthoud waardoor Norton ook al met een andere film bezig was, zijn ze uiteindelijk vervangen door Crowe en Affleck.

De film voelde als een ouderwetse thriller aan die tot op het einde goed te volgen was. Lekker voor een avond vol spanning.

Score: 7

Eén reactie op “State of Play (2009)

  1. Vond dit een ongelooflijk goeie thriller, eerder een 8,5 dan een 7, maar dat is het met smaak, die kan variëren. Spanning van begin tot eind met deze film, en je blijft ook raden naar het hoe en waarom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.