Dogtown and Z-Boys (2001)

Toen ik een jaar of 10 was wilde ik heel erg graag een skateboard hebben. Ik had geen skateboard videos gezien of extreme shots in magazines, maar in de speelgoedwinkel zag elke keer een skateboard dat ik wilde hebben. Na flink te hebben gespaard had ik eindelijk genoeg geld om ‘m aan te schaffen en ging ik met m’n spaarpot naar de winkel om ‘m aan te schaffen. Het was een breed, zwart bord met de kop van een adelaar in het midden en gele wielen. Zoals het echter wel vaker kan gaan met dat soort dingen heb ik er hooguit een week mee gespeeld en heb ik ‘m daarna amper meer aangeraakt. Rollerskates bleken meer m’n ding te zijn en het skateboarden liet ik achter me. Ik heb dus nooit een enkel trucje op een skateboard geleerd. Het meeste skateboarden dat ik gedaan heb is met Tony Hawk op de Playstation geweest. Dogtown and Z-Boys is een documentaire over de ontwikkeling van de huidige “extreme” vorm van skateboarden. Deze groep jongeren heeft wel doorgezet met hun skateboards en hebben gezorgd voor een ware revolutie op dit gebied.

Dogtown was een vervallen stuk van Santa Monica. Grote attractieparken aan de zee waren in verval geraakt en de jeugd had weinig te doen. Veel tijd werd besteed aan surfen, maar dit kon niet heel de dag omdat de golven dan niet meer goed waren. De groep pakte skateboards op en deden de surf bewegingen op straat, waardoor ze hun eigen stijl ontwikkelden. Het traditionele skateboarden van die tijd was anders dan nu. De trucs die werden uitgevoerd waren het op vreemde manieren op je bord staan (op de voorkant of op je handen). Toen de Z-Boys meededen aan een competitie was de rest van de deelnemers geshockeerd. Ze waren ook de eersten die zwembaden begonnen te gebruiken om verticaal te gaan, wat uiteindelijk in de huidige ramps geresulteerd heeft.

Deze documentaire, vertelt door Sean Penn, geeft een goed beeld van deze ontwikkelingen. Er is gebruik gemaakt van beelden van de Z-Boys die in de zeventiger jaren geschoten zijn. Daarnaast zijn de diverse leden geïnterviewd. Het resultaat is een documentaire die de geest van de tijd perfect weet weer te geven. Je snapt de impact die de groep op skaten heeft gehad. Dogtown and Z-Boys is een kwaliteits documentaire die me bijna zou aanzetten om weer een skateboard aan te schaffen.

Score: 8

Stuur dit artikel door:

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Leave a Reply

Your email address will not be published.